Ratatuj sa štanglicama od prosa i gremolatom
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- limun1komada
- peršun1
- beli luk1komada
- morska so1kašičica
- proso200g
- bujon od povrća1l
- kikiriki puter1kašika
- timijan6
- patlidžan1komada
- tikvice2komada
- komorač1komada
- čeri paradajz400g
- masline100g
- polpa paradajz400g
- pinjoli30g
- ekstra devičansko maslinovo ulje5kašika
Kalorijska vrednost po porciji: 470 cal
Masti po porciji: 24 g
Priprema
- Za gremolatu limun oprati vrućom vodom, obrisati i istrugati koru, a sok iscediti i ostaviti sa strane. Iščupati listiće peršuna i sitno iseckati. Beli luk oljuštiti, fino samleti i pomešati sa korom limuna, peršunom i morskom soli.
- Proso kuvati poklopljeno u bujonu od povrća oko 20 minuta i više puta promešati. Skloniti sa ringle i dodati pola gremolate i buter od kikirikija. Masu od prosa razvaljati na papir za pečenje oko 1 cm debljine i ostaviti da se ohladi.
- Za ratatuj počupati listiće sa 3 struka timijana, a ostatak ostaviti sa strane za garniranje. Patlidžan i tikvice oprati, odseći krajeve i iseći na kockice. Komorač očistiti, odseći koren i iseći na male komade. Čeri paradajz oprati, obrisati i preseći na polovine. 2 kasike ekstra devičanskog maslinovog ulja zagrejati, dodati povrće i masline i listiće timijana. Dodati po ukusu so, biber i sok limuna. Dodati polpa paradajz i kuvati oko 15 minuta na srednjoj temperaturi poklopljeno.
- U međuvremenu pinjole grilovati u tiganju bez ulja stalno mesajući dok ne postanu zlatno žuti. Ostaviti ih da se ohlade. Masu od prosa iseći na štanglice 5 cm duzine i 3 cm širine i peći ih na preostalom ekstra devičanskom maslinovom ulju (3 kašike) u velikom teflonskom tiganju, dok ne dobiju zlatno braon boju. Servirati garnirano sa ratatujem, ostatkom gremolate i timijanom