Englesko-srpski kulinarski rečnik
A
All-purpose flour - Belo brašno za opštu upotrebu
Almond - Badem
Almond paste - Marcipan
Artichoke - Artičoke
Arugula - Rukola
Anise, aniseed - Anis začin
Appetizer - Predjelo
Apple - Jabuka
Apricot - Kajsija
Acorn squash - Posebna vrsta tikve
Aspic - Pihtije
Avocado - Avokado
Asparagus – Špargla
Aluminum foil - Aluminijumska folija
Anchovy - Inćun, ringlica
B
Baking sheet - Tanki pleh sa kolače
Baking soda - Soda bikarbona
Bell pepper - Paprika Babura
Bar cookies - Četvrtasti kolači
Barbeque, Barbecue, BBQ - Roštilj
Barley - Ječam
Basil - Bosiljak
Batter - nepečena smesa za torte i kolače
Bay leaf - Lovor
Beans – Pasulj
Black-eyed peas - Vika pasulj
Blackberry - Kupina
Black pepper - Biber (crni)
Balsamic vinegar - Balzamiko sirće
Baking powder - Prašak za pecivo
Beef - Junetina, Govedina
Beer - Pivo
Beet - Cvekla
Bland - Bljutav, bezukusan
Beat – Umutiti
Batter - Nepečena smesa za tortu, kolače, smesa za pohovanje
Bake - peći u rerni
Bacon - Slanina
Blanch - Blanširati
Black currant - Crna ribizla
Blueberry - Borovnica
Blue cheese - Buđavi sir
Bundt pan - Okrugao pleh za torte i kolače sa rupom u sredini
Butter - Puter
Bone - Kost, koska
Boneless - Bez kosti
Braise - Pirjaniti
Branzino - Brancin
Bread - Hleb
Breadcrumbs - Prezle
Brine - Usoliti, usoljena voda iz turšije, marinada
Broccoli - Brokoli
Broth - Supa (bujon)
Brown rice - Integralni pirinač
Brown sugar - Smeđi šećer
Buttermilk - Mlečni proizvod, sličan jogurtu koji se koristi za kolače
Butternut squash - Muskatna tikva
Button mushrooms - Šampinjoni
Boil - Kuvati
Bologna - Parizer
Brunch - Obrok između doručka i ručka, praktikuje se vikendom
Brussels sprout - Prokelj
Buckwheat - Heljda
C
Cabbage – Kupus
Cardamom - Kardamon
Carrot - Šargarepa
Catfish - Riba som
Cauliflower - Karfiol
Celery - Celer (stablo)
Canola oil - Ulje od repice
Cantaloupe - Dinja
Caper - Kapar
Caramel - Karamel
Casserole - Đuveč
Catfish - Som, riba
Cake - Torta, ali i kolač
Can - Konzerva
Canadian bacon - Svinjska pečenica
Candy - Slatkiši
Candied - Ušećeren
Chamomile - Kamilica
Chanterelle - Lisičarka
Caraway seed - Kim
Celery root (Celeriac) - Celer (koren)
Cereal - Cerealije
Cherry - Trešnja
Chestnut - Kesten
Chicken - Piletina
Chickpeas - Leblebija
Chilis - Ljute papričice
Chill - Ohladiti
Cheese - Sir
Chives - Vlašac
Chop, chopped - Seckati, iseckan
Chopsticks - Štapići za jelo
Cilantro - Lišće i stablo korijandera
Cinnamon – Cimet
Condiments - Razni prilozi (kečap, senf, majonez)
Confectioners' sugar - Beli šećer u prahu
Cookie - Keks, kolač
Corn - Kukuruz
Corn flour - Kukuruzno brašno
Corn syrup - Sirup od kukuruza, koristi se umesto šećera
Cornstarch - Gustin
Clam – Školjka
Crust - Kora na piti ili hlebu
Crush - Izgnječiti
Cubanelle pepper - Paprika slična našoj šilji
Cucumber - Krastavac
Cup - Šolja, mera za zapreminu, 236 ml
Curry - Kari, indijski začin
Custard - Vrsta krema sa jajima i mlekom
Clove - Karanfilić
Cocoa - Kakao
Coconut - Kokos
Coffee - Kafa
Coleslaw - Američka salata od kupusa
Crab - Kraba, morski rak
Cranberry - Brusnica
Cream - Slatka pavlaka
Cream of Wheat - Griz
Cremini - Tamni šampinjoni
Crepes - Palačinke
D
Dulce de leche - Neka vrsta karamel mleka
Dutch oven - Veliki tučani lonac sa poklopcem
Dandelion – Maslačak
Date - Urma
Dice - Iseckati na kockice
Dill – Mirođija
Dough - Testo
Doughnut, Donut - Krofna
Drain - Ocediti
Dressing - Preliv za salate
Dried fruits - Suvo voće
Dissolve - Rastvoriti
Duck - Patka
E
Elderberry - Zova
Endive - Endevija
Entree - Glavno jelo u restoranu
Edamame - Edamem, soja u mahuni
Egg - Jaje
Eggplant - Plavi patlidžan
F
Fava bean, Broad bean - Bob
Fry - Pržiti
Flax seed - Laneno seme
Floating islands - Šne nokle
Flour - Brašno (belo)
Food processor - Miltipraktik
Frank – Viršla
Fat – Masnoća
Fry - Pržiti
French beans - Zelena boranija
French fries - Pomfrit
Frosting - Fil za kolače i torte
Fennel - Komorač, morač
Fiber - Celulozna vlakna
Fig - Smokva
Filbert - Lešnici
Fillet Mignon - Biftek
Fish - Riba
G
Grated - Narendani, npr. sir
Greek yogurt - Grčki jogurt, masniji i jači od našeg kiselog mleka
Green beans - Boranija
Grill - Roštilj
Ground meat - Mleveno meso
Ginger - Đumbir
Glaze - Glazura
Goat cheese - Koziji sir
Goose - Guska
Grains - Žitarice
Grapes - Grožđe
Gallon - Mera za tečnost, oko 4 litre
Game - Divljač
Ganache - Ganaš, čokoladna glazura
Grapefruit - Grejpfrut
Grater - Rende
Garbanzo bean - Leblebije
Garlic - Beli luk
Garnish - Garnirung
Giblets - Sitnež, npr. od kokoške
Gravy - Sos za meso
Grape leaf - List vinove loze
H
Herbs - Začinsko bilje
Homemade - Domaće
Honey - Med
Honey dew - Ananas dinja
Horse radish - Ren
Half and half - Pola slatke pavlake-pola mleka, mešavina koja se koristi za kafu
Ham - Šunka
Hazelnut - Lešnik
Heavy cream - Slatka pavlaka
I
Ingredients - Sastojci
Iron skillet - Tučani tiganj
Ice cream - Sladoled
Icing - Fil za torte i kolače
J
Jelly - Želatinasta smesa slična džemu
Jelly roll - Rolat
Jam - Džem
Jar - Tegla
Julienne - Povrće iseckano na tanke štapiće
K
Knead - Mesiti
Kohlrabi - Keleraba
Kefir - Nije ono što mi zovemo kefir, već naš jogurt
Kidney beans - Crveni pasulj
Kiwi - Kivi
Kosher salt - Krupnija so
L
Lemon - Limun
Lemon balm - Matičnjak
Lentil - Sočivo
Lettuce - Zelena salata
Lime - Limeta
Ladle - Kutlača
Ladyfingers - Piškote
Lamb - Jagnjetina
Lard - Mast
Lavender - Lavanda
Lean - Krto, bez masnoće meso
Leek - Praziluk
Liver - Džigerica
Lobster - Jastog
Lox - Dimljeni losos
M
Meat - Meso
Meatballs - Ćufte
Melt - Otopiti
Meringue - Krem od mućenih belanaca i šećera
Merlot - Merlo, vrsta crnog vino
Mushroom - Pečurka
Mussels - Dagnje
Mustard - Senf
Milk - Mleko, Skim milk - obrano, Whole milk - punomasno
Mold - Kalup za pudinge ili želee
Mortar and pestle - Avan i tučak
Mozzarella – Mocarela
Mango - Mango
Maple syrup - Sirup od javora
Marinade - Marinada
Marjoram - Majoran, začinska biljka slična origanu
Mayonnaise, Mayo - Majonez
Microwave oven - Mikrotalasna rerna
Mince - Jako sitno iseckati, npr. beli luk
Mint - Nana
Millet - Proso
Mulberry - Dud
Mulled wine - Kuvano vino
N
Noodles - Rezanci
Nutmeg - Muskatni oraščić
Nuts - Jestive koštice na pr. orah ili badem
Navy bean - Beli pasulj
Nonpareil - Perlice raznih boja za dekoraciju kolača
O
Oregano - Origano
Oatmeal - Ovsena kaša
Oats – Ovas
Ounce - Unca, mera za težinu, 28g
Oven - Rerna
Oyster - Ostriga
Okra - Bamija
Olive oil - Maslinovo ulje
Olives - Masline
Onion - Crni luk
Orange - Pomorandža
P
Pastry - Pecivo
Pâté - Pašteta
Peas - Grašak
Peanut - Kikiriki
Pear - Kruška
Pancake - Američka palačinka
Papaya - Papaja
Paprika - Slatka mlevena paprika
Parchment paper - Masni papir za pečenje
Parsley - Peršun
Phyllo dough - Gotove kore za pite
Pinch - Prstohvat
Pineapple - Ananas
Pine nuts - Pinjoli
Peach - Breskva
Pecan - Pikan
Peel - Oljuštiti
Pepper - Paprika
Peppercorn - Biber u zrnu
Persimmon - Japanska jabuka
Pickles - Kiseli krastavci
Pint - Mera za tečnost, oko 1/2 litre
Pistachio - Pistać
Pit – Koštica
Pretzel - Pereca
Prosciutto - Pršuta
Prune - Suva šljiva
Puff pastry - Lisnato testo
Pumpkin - Bundeva
Pizza - Pica
Pizza peel - Velika lopatica sa kojom se prenosi pica
Plantain - Vrsta banana koja se koristi u kuvanju (ne jede se sirova)
Plastic wrap - Plastična folija
Plum - Šljiva
Poach – Poširati
Parsnip - Paštrnak
Pheasant - Fazan
Pomegranate - Nar
Poppy seed - Mak
Porridge - Zobena kaša
Prawns - Kozice
Preserve - Slatko
Purslane - Tušt
Porcini - Bukovača
Pork - Svinjetina
Pork chops - Krmenadle
Portobello mushroom - Veliku tamni šampinjon
Pot - Lonac
Poultry - Perad, živina
Pound - Funta, mera za težinu, 454g
Powdered sugar - Beli šećer u prahu
Potato - Krompir
Q
Quince - Dunja
Quinoa - Kinoa
Quail - Prepelica
Quart - Mera za tečnost, oko 1 litar
R
Rhubarb - Rabarbara
Rice - Pirinač
Risotto - Rižoto
Raisin - Suvo grožđe
Rabbit - Zec
Radish – Rotkvica
Raspberry - Malina
Recipe - Recept
Romaine lettuce - Posebna vrsta zelene salate
Rose hip - Šipak
Rosemary - Ruzmarin
Rye - Raž
Roast - Peći (meso, ribu)
Rolling pin - Oklagija
S
Sauerkraut - Kiseli kupus ribanac
Savory - Slana jela
Scale - Vaga
Savoy cabbage - Kelj
Scallion - Mladi crni luk
Sausage - Kobasica
Sage - Žalfija
Saffron - Šafran
Salmon - Losos
Salt - So
Sauce - Sos
Saucepan - Šerpa
Saute - Dinstati
Sauvignon Blanc - Sovinjon blan, belo vino
Seasoning - Začini
Shallot - Vrsta luka, kozjak
Shrimps - Škampi
Shortening - Biljna mast
Sieve - Cediljka
Sifter – Sito
Scallops - Jakobove kapice, vrsta školjke
Seafood - Opšti naziv za ribu i plodove mora
Sesame seeds - Susam
Simmer - Kuvati na tihoj vatri
Skewer - Ražnjić
Skillet - Tiganj
Slice - Parče, Seći
Snail – Puž
Soybeans - Soja
Sparkling water - Kisela, mineralna, voda
Spices - Začini
Spinach - Spanać
Sponge cake - Torta sa patišpanjom
Soda - Opšti naziv za gazirana pića
Soup - Čorba
Sour (tart) cherry – Višnja
Sour cream - Kisela pavlaka
Sourdough bread - Hleb od kiselog testa
Sorrel - Kiseljak
Spread - Namazati, Namaz
Springform pan - Okrugao pleh za tortu, sa obodom koji može da se odvoji od dna
Squash - Tikva
Squid – Lignja
Stew - Paprikaš
Stir-fry - Pržiti na jakoj vatri hranu u voku
Strudel - Štrudla
Sunflower oil - Suncokretovo ulje
Sunflower seeds - Suncokretove semenke
Sweet potato - Sladak krompir
Swiss chard - Blitva
Syrup - Sirup
Stew - Varivo sa mesom, npr. paprikaš
Strawberry - Jagoda
Strudel - Štrudla
Stuff - Puniti, npr. ćurku
Sugar - Šećer
Steam - Kuvati na pari
T
Truffle - Tartuf
Tuna - Tuna, tunjevina
Turkey - Ćurka
Turkish delight - Ratluk
Tangy - Rezak, oštar
Tomato - Paradajz
Topping - Ono što se stavlja na vrh kolača
Tripe - Škembe
Trout - Pastrmka
Tarragon - Estragon
Tea - Čaj
Teaspoon - Kašičica
Thyme - Timijan
Tomatillo - Povrće slično zelenom paradajzu
To+rmeric - Kurkuma
Tablespoon - Supena kašika
Tangerine - Mandarina
Turnover - Vrsta peciva koja se preklapa
U
Unsalted butter - Puter bez dodatka soli
Upside-down cake - Izvrnuta torta
V
Vinaigrette - Preliv od ulja i sirćeta za salatu
Vinegar – Sirće
Veal - Junetina
Venison - Srnetina
W
Whipped cream - Šlag
Whipping cream - Slatka pavlaka
Wafers - Vafli, galete
Walnut – Orah
Whisk - Ulupati, Žica za mućenje
Whole wheat flour - Integralno brašno
Wine - Vino
Watermelon - Lubenica
Wheat - Pšenica
Whey - Surutka
Y
Yeast - Kvasac
Yogurt - Naše kiselo mleko
Yam - Povrće slično slatkom krompiru
Z
Zinfandel - Zinfandel, vrsta crnog vina
Zucchini - Vrsta tikvice
Zest - Iseckana ili narendana kora voća, obično limuna