Palačinke sa začinskim biljem i zelenim fiilom
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- grašak250g
- zelene špargle250g
- tikvice2komada
- beli luk2komada
- limun1komada
- slatka pavlaka150g
- brašno125g
- mleko150ml
- pinjoli30g
- ruzmarin2
- muskatni oraščić1
- začinsko bilje1
- ekstra devičansko maslinovo ulje4kašika
Kalorijska vrednost po porciji: 460 cal
Masti po porciji: 28 gr
Priprema
- Ljuske od graška očistiti, oprati i prepoloviti. Špargle očistiti, oljuštiti u donjoj trećini i preseći na pola po dužini, a potom iseći na komade. Grašak i ljuske od graška kuvati 5 minuta u posoljenoj vodi i zatim izvaditi i preliti hladnom vodom. Tikvice oprati, preseći po dužini na pola i zatim na kolutove. Beli luk oljuštiti i sitno iseckati. Limun oprati toplom vodom i prosušiti ga. Koru oljuštiti i iscediti sok.
- Zagrejati 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja u tiganju i pržiti tikvice, špargle, beli luk i iglice ruzmarina. Dodati grašak, ljuske od graška, koru od limuna i sok. Začiniti solju, biberom i muskatnim oraščićem. Po želji dodati celu količinu slatke pavlake ili koristiti samo povrće, a tek na kraju gotovo jelo preliti sa malo pavlake.
- Za testo fino iseckati začinsko bilje, a neke listove cele za garniranje. Brašno, mleko, jaja, so i pola seckanog začinskog bilja dobro umutiti i ostaviti 10 minuta. U međuvremenu pinjole u teflonskom tiganju bez ulja izgrilovati, stalno mesajuci. Staviti pinjole na tanjir da se ohlade. Ostatak ekstra devičanskog maslinovog ulja (2 kašike) zagrejati u tiganju i ispeći 8 palačinki. Servirati sa povrćem i garnirati sa ostatkom začinskog bilja.