Lagana čokoladna torta sa kupinama

Lagana čokoladna torta sa kupinama
admin
Postavio: admin14.07.2016.Kategorija: Recepti
|
01656

Za ovaj recept potrebno Vam je:

  • za koru - Demerara smeđi šećer u prahu sa ukusom v75g
  • za koru - jaja5komada
  • za koru - brašno50g
  • za koru - kakao1kašika
  • za koru - prašak za pecivo1kesica
  • za fil - Schogetten tamna čokolada100g
  • za fil - neutralna pavlaka400g
  • za fil - kupine400g
  • za fil - konjak15ml

Jedan od ponosnih predstavnika tamnog bobičastog voća, veoma ukusna i zdrava, kupina je postala i predmet najnovijih naučnih istraživanja, koja su otkrila još novih koristi za ljudski organizam. Pored toga što su moćni izvori vitamina i minerala, pre svega vitamina C, kupine pomažu i u borbi protiv teških oboljenja. Malo poznato je da kupine imaju i lutein koji je dobar za zaštitu očiju, jer sprečava štetu prouzrokovanu ultraljubičastim zracima.

Prednosti koje kupine sa sobom nose, ima još mnogo, a ovoga puta donosimo vam predlog kako da zavodljivi ukus kupina, u ovim letnjim danima, kombinujete sa ništa manje privlačnim ukusom čokolade. Ukoliko ste ljubitelji spoja kraljice slatkiša i voća, lagana čokoladna torta sa kupinama je idealan recept za vas.

Priprema

  1. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca penasto umutite. Nakon toga dodajte žumanca, Demerara smeđi šećer u prahu sa vanilom (poruči povoljno na kupipovoljno.rs), brašno, kakao i prašak za pecivo. Masu dobro izmiksajte, sipajte u pripremljen kalup i stavite da se peče u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Pecite koru oko 20 minuta. Kada se kora ohladi presecite je na pola.
  2. U međuvremenu u šerpi zagrejte neutralnu pavlaku, dodajte Schogetten tamnu čokoladu (poruči povoljno na kupipovoljno.rs) i konjak, a zatim kuvajte na tihoj vatri dok se čokolada na otopi. Kada se krem prohladi, dobro ga umutite mikserom.
  3. Krem podelite na dva dela. U jedan deo stavite oceđene kupine, lagano promešajte i premažite prvu koru. Preklopite drugom korom i premažite celu tortu ostatkom fila.
  4. Mali savet: Ispečenu koru za tortu najlakše ćete preseći na listove ako se kora hladi duže od tri sata. Koru je najbolje seći i filovati dan nakon pečenja. Postoje dva načina sečenja kore - zasecite nožem koru sa strane vodoravno, rez obmotajte oštrim koncem i stežite krajeve konca, dok koru ne prepolovite ili oštar nož zabodite vodoravno do centra kore i onda okrećite koru.

Komentari

    Registrujte se ako želite da ostavite komentar.

    Slični recepti