Rosti od krompira i luka sa poširanim jajetom
Kalorijska vrednost po porciji: 560 cal
Masti po porciji: 17 g
Priprema
- Krompir oprati i kuvati u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Ocediti i ostaviti da se ohladi. Luk oljuštiti i iseći na tanke kolutove. Krompir oljuštiti i grubo izgnječiti i pomešati sa lukom. Masu za rosti posoliti i pobiberiti. Umešati u masu gustin i pinjole. Podeliti na 4 dela. U tiganju zagrejati pola kasike putera i jednu kasiku ekstra devičanskog maslinovog ulja. Jednu porciju mase od krompira staviti u tiganj i poravnati. Na srednjoj temperaturi peći rosti oko 3 minuta dok donja strana bude zlatno žuta, okrenuti, dodati pola kasike putera i peći drugu stranu dok i ona ne postane zlatno žuta. Pečeni rosti staviti u rernu zagrejanu na 60 stepeni na srednju policu. Ispeći još tri rostija i staviti na toplo mesto.
- U međuvremenu očistiti i oprati spanać i ostaviti da se osuši. U lonac staviti dovoljno vode sa sirćetom i pustiti da proključa. Jaja razbiti i pazljivo svako staviti u šoljicu. Pažljivo jedno po jedno spuštati u vodu na rešetkastu kašiku i oblikovati. Poširati jaja oko 5 minuta.
- Rosti izvaditi iz rerne, rasporediti na tanjire, dodati, spanać i bosiljak, jaja izvaditi iz vode rešetkastom kašikom, ocediti i staviti na rosti. Začiniti solju i biberom, preliti ekstra devičanskim maslinovim uljem i odmah servirati.