Baklava sa paradajzom, fetom i plavim patlidžanom
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- plavi patlidžan500g
- beli luk2komada
- cimet2kašičica
- paradajz pire5kašika
- pelat paradajz400g
- braon šećer1kašičica
- mirođija1
- nana2kašičica
- vinsko sirće1kašičica
- kore1pakovanje
- puter100g
- ušećerene urme100g
- bademi50g
- feta sir200g
- med6kašika
- humus1kašika
- peršun1g
- masline100g
- ekstra devičansko maslinovo ulje150ml
Ovo impresivno jelo pomera granice vegetarijanske ishrane, uz kombinaciju začinjenog povrća i hrskavim korama i ide sjajno uz laganu salatu.
Kalorijska vrednost po porciji (6): 869 cal
Masti po porciji (6): 91 g
Priprema
- Zagrejete ekstra devičansko maslinovo ulje u tiganju i dinstajte crni luk oko pola sata, dok ne omekša i postane lepljiv.
- U međuvremenu, zagrejte drugi tiganj na maksimalnoj temperaturi. Kolutove plavog patlidžana premažite sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, posolite i grilujte na visokoj temperaturi, oko 5-7 minuta, okrećući jednom na pola grilovanja. Ostavite da grilovani patlidžan na kuhinjskom papiru upije višak masnoće.
- Beli luk, cimet i paradajz pire dodajte u izdinstani crni luk i kuvajte još 2 minuta. Zatim dodajte pelat, braon šećer, mirođiju, nanu, sirće i morsku so po ukusu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuva još 10-15 minuta dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Možete dodati još začina po želji.
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Izvadite kore i pokrijte ih vlažnom krpom, kako bi sprečili pucanje. Premažite pleh (veličine oko 30x20 cm) rastopljenim puterom. U pleh stavite jednu koru, premažite puterom i ponavljajte dok ne dobijete šestoslojnu debljinu. Preko kora stavite polovinu smese od paradajza, preko toga poređajte urme, badem i fetu i prekrijte polovinom pripremljenog plavog patlidžana. Preko toga poređajte po istom principu još četiri kore, zatim ostatak smese od paradjza, urmi, fete i plavog patlidžana. Na kraju poređajte još četiri kore.
- Vrh lagano isecite po dijagonali (veličina parčeta oko 5x10 cm). Premažite preostalim puterom, poprskajte sa malo vode i pecite 35-45 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se malo ohladi, pa potom na svako parče stavite malo meda. Baklavu poslužite uz humus i dresingom od maslina, soka od limuna i seckanih listovima peršuna.