Sicilijanska pasta sa prelivom od tamne čokolade
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- špagete ili taljatele500g
- Schogetten crna čokolada30g
- Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje2kašike
- crni luk1glavica
- mleveno svinjsko meso350g
- beli luk2čena
- belo vino1.5dl
- Mutti pasirani paradajz2kašike
- cimet1kašičica
- puter20g
- so, biberpoukusu
Crna čokolada, omiljena širom sveta, u kulinarstvu je osnovni sastojak mnogih poslastica. Međutim, svoju primenu našla je i među slanim jelima. Jedno od takvih je i sicilijanska pasta, gde upravo kraljica slatkiša ovo mediteransko jelo čini još ukusnijim I egzotičnijim.
Priprema
- Pastu skuvajte u slanoj vodi, dobro je procedite i ostavite sa strane.
- U velikom tiganju sa debljom podlogom zagrejte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje i puter, pa izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk. Kada luk omekša, dodajte mleveno svinjsko meso, sve dobro promešajte i na umerenoj temperaturi dinstajte još desetak minuta. Nakon toga dodajte Mutti pasirani paradajz, nastavite da dinstate još tri minuta, sipajte vino i ostavite da se krčka oko pet minuta.
- Pastu potom sipajte u tiganj sa sosom, dobro promešajte, začinite cimetom, posolite i pobiberite po ukusu. Schogetten tamnu čokoladu istopite i umešajte je u pastu. Servirajte dok je toplo.