Zapečena palenta sa paradajz sosom
Veoma ukusno jelo, laganog ukusa i teksture.
Priprema
- Uspite pola litre vode u šerpicu i dodajte malo soli, ½ kašike putera i 1 kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja. Kada voda provri, sipajte palentu uz konstantno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Spremnu palentu ostavite sa strane da se prohladi.
- U međuvremenu zagrejte rernu na 200 stepeni celzijusovih. U tiganj stavite ostatak putera i zagrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno seckani crni luk i dinstajte oko 4 minuta. Zatim dodajte usitnjen beli luk i dinstajte još 2 minuta. U tiganj dodajte palentu, biber, so i smeđi šećer, promešajte dobro i još malo dinstajte na laganoj vatri.
- Potom smesu prebacite u dublji pleh. Pospite jelo mocarelom i polpa paradajzom. Pecite oko 20 minuta dok sir ne postane braon i počne da bubri. Po želji jelo garnirajte listovima svežeg bosiljka. Služite toplo.