Posna pita sa jabukama
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- za koru - brašno2šolje
- za koru - smeđi šećer1kašika
- za koru - so1kašičica
- za koru - margarin1/2pakovanja
- za koru - hladna voda8kašika
- za nadev - jabuke5komada
- za nadev - smeđi šećer1šolja
- za nadev - brašno1kašika
- za nadev - so1/4kašičice
- za nadev - jabukovo sirće1kašičica
- za nadev - limunov sok1kašika
- za nadev - cimetpoukusu
Ukoliko razmišljate o posnom desertu za Badnji dan, pedlažemo vam da napravite ukusnu pitu od jabuka kojoj niko od ukućana neće moći odoleti.
Priprema
- Brašno, smeđi šećer i so dobro promešajte, a zatim dodajte margarin i hladnu vodu. Sve umesite u glatko testo i ostavite da odstoji oko pola sata u frižideru. Jabuke oljuštite i iseckajte ih na sitnije komade, koje treba da držite u vodi u kojoj je isceđen limunov sok kako ne bi promenile boju.
- Izvadite testo iz frižidera, jabuke ocedite i dodajte im cimet, brašno, smeđi šećer, so i jabukovo sirće. Testo podelite na dva dela i oba razvucite tako da budu veći od okrugle tepsije u kojoj će se peći. Prvi deo testa stavite u tepsiju, viljuškom ga probušite na više mesta i prelijte jabukama. Potom preko jabuka stavite drugi deo testa. Krajeve testa spojiti po rubu prstima, formirajući karneriće.
- Pitu pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 1h.