Čokoladna šampita
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- za koru - žumance6komada
- za koru - smeđi šećer6kašika
- za koru - brašno6kašika
- za koru - prašak za pecivo1kesica
- za koru - mlaka voda6kašika
- za fil - tamna čokolada100g
- za fil - ekstra devičansko maslinovo ulje3kašika
- za fil - belanca6komada
- za fil - smeđi šećer500g
- za fil - voda1dl
- za fil - sok od limuna1/2komada
- za fil - vanilin šećer1kesica
Retko ko može odoleti mekanoj, sočnoj i ukusnoj teksturi domaćih šampita. Predlažemo Vam odličan recept sa čokoladnim prelivom, a ukoliko niste raspoloženi da sami pripremate ovaj slatkiš, onda su za Vas rešenje Grabower Kusse-šampite vrhunskog, nemačkog kvaliteta, sveže i ukusne kao mamine… Za one koji bi da se sami oprobaju u kuhinji, evo recepta
Priprema
- Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih dobro sa šećerom. Zatim dodajte mlaku vodu i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksajte masu i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta. U šerpu stavite šećer i vodu i ostavite da provri. Kada provri, dodajte sok od limuna i ostavite na tihoj vatri da vri oko deset minuta.
- U međuvremenu umutite šne od belanaca, dodajte vanilin-šećer i lagano u to sipajte vreo sirup, neprestano muteći. Kada ste sav sirup sipali, mutite još desetak minuta. Nanesite šne na koru i ravnomerno razmažite. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni jedan minut. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem. Nanesite glazuru na vruća belanca i ostavite da se dobro ohladi.