Sladoled od mleka i jagoda sa vaflom od čokolade
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- slatka pavlaka za šlag250g
- žumance1komad
- smeđi šećer100g
- jagode200g
- neobrano mleko150ml
- jaja2komada
- brašno100g
- strugani anis1prstohvat
- karanfilić u prahupoukusu
- cimetpoukusu
- vanila1štapić
- tamna cokolada80g
- puter50g
Po porciji: 630 kcal i 37 g masti
Priprema
- Za sladoled zagrejati 100 g pavlake do ključanja. Umutiti žumance sa 70 g šećera. Vrelu pavlaku pomešati sa mešavinom jaja i šećera i ponovo zagrejati (ali ne da proključa). Masu čim počne da se zgušnjava staviti u jednu posudu i rashladiti. Jagode oprati i očistiti (ostaviti nekoliko za serviranje) sa nebranim mlekom ispasirati i pomešati sa pavlakom i jajetom. Smesu staviti u aparat za sladoled na 60 minuta, a onda u odeljak za zamrzavanje.
- Za vafle odvojiti žumance i belance od oba jajeta. Pomešati brašno sa ostatkom pavlake (150 g), žumancima i začinima. Šipku vanile iseći po dužini, izvaditi srž i dodati u testo. Čokoladu izlomiti, istopiti na pari i umešati u testo. Belanca umutiti štapnim mikserom u čvrst sneg i dodati ostatak šećera (30 g). Sneg pažljivo umešati u testo. Od testa ispeći jedan po jedan oko 8 vafla u pomašćenom kalupu za vafle. Servirati sa sladoledom od neobranog mleka i jagoda, ukrasiti jagodama i posuti šećerom u prahu.
- Obratite pažnju: sladoled mora da se hladi 60 minuta u aparatu za sladoled i dodatno u zamrzivaču.