Linzer torta
Hrskavih korica i voćnog punjenja, Linzer torta je vrlo brzo postala omiljena širom sveta. Autentičnost je stekla zahvaljujući specifičnom izgledu, sa vrhom u obliku „rešetki“ od testa. Poreklo imena Linzer torte prate dve legende. Po jednoj je ime dobila po austrijskom gradu Lincu, dok su mnogi mišljenja da nosi ime po poslastičaru iz Beča.
Priprema
- Zamesite puter i Demerara smeđi šećer u prahu, pa dodajte brašno u koje ste prethodno umešali prašak za pecivo i lešnike. Nakon toga dodajte jaje, cimet, karanfilić I limunov sok i sve lepo umesite
- Testo ostavite da se ohladi u frižideru oko sat vremena, a potom tri četvrtine testa istanjite na debljinu od 1,5 cm, a preostalu četvrtinu istanjite i isecite na trake.
- Testo premažite džemom, pa poređajte trakice od ostatka testa u oblik mreže i pospite bademima po ivici. Pecite oko 45 minuta na 190 stepeni.