Castagnaccio (toskanski kesten kolač)
Ovaj jednostavan tradicionalni toskanski kolač sa bezglutenskim brašnom od kestena, sušenim voćem i orašastim plodovima, bez jaja čini ga pogodnim i za vegane, a ujedno, vrlo ukusnim!
Priprema
- Prosijte brašno u veliku činiju kako ne bi bilo grudvica, a zatim ulijte u njega hladnu vodu. Malo po malo mešajte dok se smesa ne oblikuje u neku vrstu tečnijeg testa. Umešajte 2 kašike Carapelli maslinovog ulja. Ostavite da odstoji 30 minuta. U međuvremenu potopite suvo grožđe u toplu vodu oko 20 minuta, kako bi se pojačala slast i kako bi nabubrilo. Nakon 30 minuta, dodajte pola seckanih oraha u testo, zajedno sa oceđenim suvim grožđem.
- Podmažite veliku plitku činiju za pečenje sa pola kašike Carapelli maslinovog ulja. Ulijte testo (trebalo bi biti oko 1 cm visoko u činiji) i pospite preostalim orasima, a potom i svežim ruzmarinom. Pospite kašiku Carapelli maslinovog ulja preko svega. Pecite u gornjem delu rerne 40 minuta. Tokom pečenja, kolač će ispucati po površini, ali ne brinite, upravo tako izgleda originalni toskanski Castagnaccio.