Švarcvald torta
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- za testo - smeđi šećer40g
- za testo - brašno150g
- za testo - puter100g
- za testo - prašak za pecivo1/2kesice
- za keks - seckana tamna čokolada50g
- za keks - smeđi šećer180g
- za keks - jaje4komada
- za keks - vanilin šećer1kesica
- za keks - brašno200g
- za keks - prašak za pecivo2kašičice
- za keks - kakao1kašičica
- fil od višanja - višnjevača6kašika
- fil od višanja - džem od višanja1kašika
- fil od višanja - višnje iz tegle350g
- fil od višanja - smeđi šećer50g
- fil od višanja - vanilin šećer1kesica
- fil od višanja - gustin1 1/2kašika
- za preliv - slatka pavlaka1l
- za preliv - učvršćivač za šlag4kesice
- za preliv - višnje za ukrašavanjepoukusu
- za preliv - tamna čokolada50g
Probajte tortu poreklom iz Nemačke koja je postala poznata širom sveta
Priprema
- Puter umutiti sa smeđim šećerom. Posebno pomešati brašno sa praškom za pecivo, dodati u puter i zamesiti testo. Ostaviti tasto da se hladi oko pola sata. Rernu zagrejati na 180 C.
- Za keks umutiti jaja sa 4 kašike tople vode. Zatim dodati smeđi šećer i kesicu vanillin šećera i sve dobro umutiti. Sipati brašno, prašak za pecivo i kakao, pa pažljivo promešati. Na kraju dodati tamnu čokoladu. Masu sipati u pleh prekriven papirom za pečenje i peći oko pola sata. Keks izvaditi i ostaviti da se ohladiti.
- Testo iz frižidera rastanjiti po plehu i na par mesta viljuškom probosti. U zagrejanoj rerni na 180 C peći testo 15 minuta. Nakon toga testo ostaviti da se prohladi, staviti na tacnu i premazati džemom od višanja.
- Koru od keksa preseći na pola vodoravno. Donju koru staviti na koru premazanu džemom, lagano pritisnuti i poprskati sa 2 kašike višnjevače.
- Višnje iz tegle dobro procediti, a sok od višanja sačuvati. Izmeriti 250 ml soka, i po želji dodati kupovni sok od višanja. Sok zagrejati sa šećerom i vanilin šećerom. Gustin pomešati sa malo soka, pa dodati u zagrejani sok i ostaviti da se još malo kuva. Zatim dodati višnje, promešati, i ostaviti da se ohladi. Tom masom premazati koru torte.
- Pavlaku čvrsto umutiti sa učvršćivačem, pa dodati ostatak višnjevače. Naneti šlag preko višanja, prekriti drugom korom, odozgo i sa strane premazati šlagom. Na kraju tortu ukrasiti šlagom, rendanom čokoladom i višnjama.