Čokoladna pita
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- za testo - maslac50g
- za testo - maslac od kikirikija75g
- za testo - smeđi šećer100g
- za testo - žumance2komada
- za testo - belo brašno200g
- za testo - integralno pšenično brašno50g
- za testo - mileram1kašika
- za testo - so1prstohvat
- za nadev -slatka pavlaka400ml
- za nadev - mlečna čokolada200g
- za nadev - tamna čokolada250g
- za nadev - med1kašika
- za nadev - maslac100g
- za nadev - so, kakao i malo krem šlagapoukusu
Pita kakvu do sada sigurno niste probali.
Priprema
- Obe vrste maslaca ujednačite sa šećerom i soli. Dodajte žumance, mileram i brašno te zamesite testo, samo da poprimi formu. Od testa formirajte valjak, obložite folijom i stavite u frižider na sat vremena. Ohlađeno testo režite na kolutove debljine 5mm i obložite po dnu i stranicama kalupa za pite pa utiskujte prstima da se popune rupe. Kalup treba biti potpuno obložen. Pecite testo u zagrejanoj pečnici na 180°C 15tak minuta, dok nije pečeno i dok ne poprimi samo lagano boju. Ostavite sa strane da se ohladi dok ne pripremite nadev. U slatku pavlaku umešajte kašičicu meda i mrvicu soli.
- Zagrejte ga do vrenja, uklonite s vatre i dodajte sitno izmrvljenu čokoladu i maslac i mešajte dok se sve ne otopi i poveže u jednoličnu glatku smesu. Pustite da se malo ohladi i s vremena na vreme promešajte. Kad se malo ohladilo izlijte na pečeno testo. Lešnike pecite u zagrejanoj pećnici na 220°C dok malo ne poprime boju. Kada su pečeni malo ih ohladite i onda ih protrljajte da se skine smeđa opna. Oguljene lešnike naseckajte u multirpaktiku. Nadev pospite kakaom i po želji rendanom čokoladom. Na svako parče nanesite malo krem šlaga. Pustite da se nadev stisne i poslužite.