Provedite vikend uz sirovu hranu23.10.2015.

Provedite vikend uz sirovu hranu

Ishrana bazirana na sirovim namirnicama u poslednje vreme sve je rasprostranjenija. Benefiti po zdravlje ljudi su višestruki, jer sirova ishrana može ublažiti određene hronične bolesti, očistiti organizam, ojačati imunitet i pružiti mu dovoljno energije. Kako se na ovaj način ne unose rafinisani šećeri i životinjske masti, kod pristalica ovakve ishrane opažaju se rezultati u tretiranju dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.  
 
Pristalice ovakvog načina ishrane propagiraju konzumiranje svežih namirnica biljnog porekla. Teorija na kojoj ova dijeta počiva je da namirnice ne treba izlagati temperaturi višoj od 50 stepeni, pošto im se na taj način gube veoma važni enzimi, koji omogućavaju bolju apsorbciju hranljivih sastojaka. Ovim načinom ishrane održava se i kiselo-bazna ravnoteža u telu. 

 

Ukoliko već niste, vikend je savršeno vreme da u svoj jelovnik uvrstite samo sirove namirnice. Zašto baš vikend? Pre svega, većina ljudi tada ima slobodnog vremena da se posveti kupovini novih namirnice i pripremi hrane kod kuće. Ovakva ishrana obiluje hranljivim materijama, kalijumom i vlaknima. Glavni aduti svežeg voća i povrća su antioksidansi.

Vikend jelovnik

  • Doručak - Mešana voćna salata sa bademima i bundevinim semenkama ili frape od banana i jagoda 
  • Užina - Sok od svežeg povrća.
  • Ručak - Mešana zelena salata od avokada i krastavaca i supa od paradajza
  • Večera - Velika zelena salata, s dodatkom maslina, krastavca, paradajza
  • Užina - Voćni šejk ili sveže voće ili keks

 

Ukoliko želite da i sami osetite dobrobiti sirove ishrane, svakodnevno unosite dosta svežeg voća i povrća, smanjite količinu kofeina, gaziranih pića i alkohola, a umesto toga pijte više vode ili biljnih čajeva. Prelive za salatu zamenite kombinacijom ekstra devičanskog maslinovog ulja i limunovog soka. Mješavina suvog voća i semenki idealna je za užinu. Za blažu varijantu sirove ishrane potrudite se da sirovi sastojci čine barem tri četvrtine svakog obroka, a ostatak može biti kvalitetno meso, riba ili testenina, a sve namirnice je najbolje kuvati na pari.