Ishrana

Upoznajte čari kuhinje Južnog Tirola

Upoznajte čari kuhinje Južnog Tirola

06.11.2016.

Italijanska kuhinja oduvek je bila velika atrakcija za gurmane. Kao da niko na svetu bolje od Italijana ne poznaje taj čuveni put od stomaka do srca. Ipak, strašću s kojom prilazi pripremi svakog jela, posebno se ističe kuhinja regije Južni Tirol. Gurmanska tradicija ovog podneblja predstavlja savršeno izbalansirani spoj austrijske kuhinje s jedne strane i najbolje od mediteranske s druge.

Opširnije +
Naučna revolucija - mlečna čokolada uskoro kao tamna

Naučna revolucija - mlečna čokolada uskoro kao tamna

06.11.2016.

Večita dilema – mlečna ili tamna čokolada? Prva je ukus, druga je zdravlje, podeljena su mišljenja ljubitelja ove poslastice. Iako je neodoljivost ono što ih spaja, jedna od druge se razlikuju po procentu kakao delova koje sadrže. Danas je prihvaćen standard da visoko kvalitetna crna čokolada sadrži 53 procenata kakao delova, dok kod najfinije tamne čokolade taj procenat bude i viši od 70.

Opširnije +
Smicalica ili poslastica?

Smicalica ili poslastica?

29.10.2016.

U noći između ponedeljka i utorka milioni mališana širom sveta, a i odraslih, zakucaće na komšijska vrata. Maskirani u vile, zombije, veštice i ostale kreature Noći veštica, uz pretnju „Smicalica ili poslastica“ izmamiće čokoladice i ostale slatkiše.

Opširnije +
Glavni sastojci italijanske kuhinje

Glavni sastojci italijanske kuhinje

09.08.2016.

Mnogi od nas dobro poznaju italijanska jela poput lazanja, pice, rižota. Ipak, u Italiji se može naći obilje divnih tradicionalnih delicija. Svako od njih je jedinstveno na svoj način, a ovo su neki od sastojaka bez kojih se ne može zamisliti skoro nijedno italijansko jelo. Ovi sastojci doprinose vrhunskom ukusu italijanske kuhinje i vašem uživanju u njima… Pasulj i orašasti plodovi Cannellini je vrsta belog pasulja ovalnog oblika, čija zrna postižu mekanu,...

Opširnije +
Najbolji prirodni zaslađivači

Najbolji prirodni zaslađivači

09.08.2016.

Danas se zaslađivači mogu naći u velikom broju različitih proizvoda, od dijet pića, preko guma za žvakanje, slatkiša, sladoleda, sokova i naravno proteinskih suplemenata. Ako pokušavate da smršate, velike su šanse da koristite neke od veštačkih zaslađivača. Međutim, njihov sastav i uticaj na zdravlje su, od njihove pojave veoma diskutabilni. Kako ne biste razmišljali, najsigurnije je da koristite prirodne zaslađivače, a najbolji od...

Opširnije +
Ishrana bez osećaja krivice – saznajte kako

Ishrana bez osećaja krivice – saznajte kako

29.07.2016.

Zamislite kako bi izgledao vaš život kada biste mogli da jedete kada god ste gladni, bez vaganja o tome da li je hrana koju jedete kalorična ili ne? Izgledao bi kao „život iz snova“. Prva asocijacija na gubljenje kilograma je broj unetih kalorija i besomučno zbrajanje i kombinovanje više ili manje kaloričnih namirnice. Nakon dana izgladnjivanja, mnogi pokleknu i vrate se nezdravim navikama i tako stvore začarani krug.

Opširnije +
Kuvajte kao drevni majstor kulinartstva Apicije

Kuvajte kao drevni majstor kulinartstva Apicije

14.07.2016.

Marko Gabije Apicije, Cezarov savetnik za kulinarstvo, koji je živeo u 1. veku nove ere, tvorac je čuvene kulinarske zbirke “De re coquinaria Romae Augustae“ ili “O kulinarskom umeću carskog Rima“, koja je i danas muza mnogim šefovima kuhinja. Ovaj čuveni rimski kulinar i hedonista stekao je veliku slavu i bogatstvo zahvaljujući svojoj ljubavi prema gastronomiji.

Opširnije +
Zavirite u kuhinju antičkog Rima

Zavirite u kuhinju antičkog Rima

07.07.2016.

Raznolika klima, živopisan reljef, s jedne strane šumovite planine, s druge plodne doline, ukrašene mediteranskom obalom, sudar raznih civilizacija i kultura... Da, reč je o Italiji. Sve ovo uticalo je na rađanje jedne od najpoznatijih i najuticajnijih kuhinja na svetu. Italijani su izuzetno ponosni na svoje gastronomsko nasleđe, koje seže još iz doba Rimljana, veoma zaslužnih za postojanje mnogih specijaliteta koje i danas rado biraju gurmani širom sveta.

Opširnije +
Ženama je čokolada potrebnija više nego muškarcima

Ženama je čokolada potrebnija više nego muškarcima

08.06.2016.

Mnogo puta bili smo svedoci situacije da je ženama jača želja za čokoladom, mnogo više nego pripadnicima muške populacije. Bilo da su pod velikim stresom ili im fali malo utehe, čokolada je damama neizostavna i preko potrebna u takvim trenucima. A da to nije samo stereotip, stvar navike ili prosto uživanje u njenom neodoljivom i zavodljivom ukusu, dokazala su i novija naučna istraživanja.

Opširnije +
Red ili klik do hrane – šta vi birate?

Red ili klik do hrane – šta vi birate?

08.06.2016.

Novo doba nosi nove tehnologije, a njihova uloga je, pre svega, da nam olakšaju svakodnevicu, da nagomilane obaveze i manjak slobodnog vremena dovedu u balans. Jedna od pozitivnih tekovina 21. veka je i kupovina i plaćanje preko interneta.

Opširnije +