Stop stresu uz omega-3 masne kiseline18.10.2015.

Stop stresu uz omega-3 masne kiseline

Najveći uzročnik mnogih bolesti današnjice je stres, koji je bukvalno postao neizostavan deo svakodnevice. Stres je toliko postao prisutan da nekad i ne primetimo da nam je obeležio dan.  
 
Iz godine u godinu vrše se istraživanja s ciljem da se ovom vodećem problemu savremenog društva stane na put. Loša ishrana takođe može biti jedan od uzročnika stresa. Istraživanja su pokazala da stres povećava rizik od nastanka hroničnih upala, koje su glavni uzročnici mnogih bolesti, ka što su dijabetes tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sistema.

U prilog tome, novija saznanja pokazala su da se negativnom delovanju stresa može stati na put omega 3 masnim kiselinama, kojih najviše ima u ribljem ulju. Prema ovom američkom istraživanju, koje je objavljeno u stručnom časopisu American Journal of Phisiology, učestvovalo je 60-ak osoba s normalnim krvnim pritiskom. Učesnici studije su tokom osam nedelje uzimali određene količine ribljeg ulja. Prema zaključcima, kod ispitanika je smanjen nivo kortizola u telu, regulisan je nivo otkucaja srca i smanjena je I količina slobodnih radikala, a nikakvih posledica nije bilo po krvni pritisak. 

S druge strane, i ostale namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama pomažu ljudskom organizmu da se lakše uhvati u koštac sa stresom. Jedna od takvih namirnica je i orah, koji pre svega, ublažava reakciju kardiovaskularnog sistema na stres. Eksperimentom je ustanovljeno da se za 6 nedelja svakodnevnim konzumiranjem 18 polovina oraha veoma smanjuje prosečna vrednost donjeg pritiska, pa samim tim smanjuje se i biološki odgovor organizma na stres.