Soja – lider među GMO10.04.2016.

Soja – lider među GMO

GMO proizvodi postali su naša „surova realnost“, nažalost. Jedan od najuzgajanijih GMO useva je soja. Podatak da je u Srbiji čak 97 odsto soje genetski modfikovano, mnoge će zastrašiti. Nameće se onda pitanje kolike smo „sreće“ da se na našem stolu nađu baš tih ostalih tri odsto? Veoma male.  
 
Da je ovakvo stanje na polju proizvodnje GMO soje alarmantno ukazuju i naučna istraživanja, koja ove hemijski modifikovane žitarice dovodi u direktnu vezu sa bolestima bubrega, jetre i drugih organa.

Najveći problem stvara „nevidljiva“ soja, koja je zamaskirana u mnogim prehrambenim proizvodima, kao što su pljeskavice u restoranima brze hrane, u raznim vrstama keksa i rezancima. GMO soja se nalazi u većini industrjskih proizvoda, a toga potrošači nisu ni svesni, jer mnogi proizvođači kriju ili označe najsitnijim slovima na deklaraciji. Takođe, ekstrakt proteina soje može se naći i u proizvodima zdrave hrane. 

Dosta naučnih studija sprovedeno je nad pacovima hranjenim GMO sojom, a rezultati su više nego zabrinjavajući:

•    Uvećana fragmentacija DNK i rast nivoa toksina u organizmu
•    Povećana biopatologija bubrega
•    Pojava velikog broja abnormalnih ćelija
•    Više od polovine mladunčadi, čije su majke hranjene GMO sojom, umrlo je u roku od tri nedelje

S druge strane, u poslednje vreme se i značajno povećao broj osoba alergičnih na soju. Tako se, prema podacima nakon uvođenja GMO soje u Veliku Britaniju, alergije na soju porasle za 50 odsto. 

Simptomi alergije su: 

•    Svrab i ekcem
•    Crvenilo kože
•    Oticanje usana, jezika, grla i lica
•    Peckanje u ustima
•    Curenje nosa i simptomi prehlade
•    Mučnina i dijareja

Inače, kuvana GMO soja sadrži sedam puta više alergena soje, dok se GMO proteini kontinuirano proizvode unutar organizma od samog trenutka konzumiranja ovakvih proizvoda. Veliki problem predstavlja i to što se GMO soja uključuje u ishranu stoke, pa se tako na našim trpezama pojavljuje kontaminirano meso i mesne prerađevine.