PH alkalna dijeta30.05.2015.

PH alkalna dijeta

PH ravnoteža kod ljudi veoma je važna za zdravlje i po idealnim parametrima organizam bi trebalo da bude 70% alkalan i 30% kiseo. Međutim, većina nas je jako daleko od tog ideala i po svim pokazateljima, prosek kod savremenog čoveka je 80% kiselosti u odnosu na 20% baznog.  

Kiselo-bazna vrednost odeređuje se skalom od 0 (najkiselija) do 14 (najbaznija), a idealna ravnoteža za ljudski organitzam kreće se u rasponu od 7,35 do 7,45. Ukoliko su pH tečnosti – krv, urin i pljuvačka van ovog raspona, telo na sve načine pokušava da uspostavi ravnotežu, do određenog trenutka, kada disbalans postane toliko veliki da je van svake kontrole.

Ovaj poremećaj može uticati na brojne bolesti. Početni indikatori, koje uglavnom ignorišemo, kao što su hroničan umor, loša probava i suva koža, nadalje vode do mnogo ozbilnijh problema. Ukoliko nam je krv previše kisela, neutralisaće alkalne minerale, između ostalog i kalcijum, a to će se prvenstveno manifestovati na našoj koži, kosi i uopše na čtavom telu.

Kako biste uspostavili balans u organizmu i obrisali tragove nezdrave ishrane, predolažemo vam alkalnu pH dijetu. Ova dijeta nema za cilj da smršate, nije u toj meri naporna i iscrpljujća za organizam, pa je svako može probati.

Bazira se na balansiranom unosu kiselo-baznih namirnica, tako što će konzumiranje alkalnih namirnica u odnosu na kisele biti 4:1, kao i odnos sirove prema kuvanoj hrani 75% prema 25%. 

 

Primer jelovnika za tri dana:

1. dan

Doručak

•    zemička od ražanog hleba sa semenkama suncokreta
•    namaz od bundeve
•    salata od krastavca i ekstra devičanskog maslinovog ulja 
•    organski zeleni čaj

Ručak

•    gusta čorba od pasulja
•    salata od paradajza
•    parče ražanog hleba

Večera

•    brusketi od integralnog pšeničnog brašna s paradajzom i belim lukom
•    zelena salata sa ekstra devičanskim maslinovim uljem

 

2.dan

Doručak

•    proja od kukuruznog brašna
•    jedno bareno jaje
•    paradajz
•    organski zeleni čaj

Ručak

•    tikvice punjene integralnim pirinčem 
•    salata od pečene paprike i belog luka

Večera

•    file oslića na žaru u marinadi od ekstra devičanskog maslinovog ulja, belog luka i peršuna

 

3. dan

Doručak

•    ovsena kaša sa lešnicima i bademima
•    organski zeleni čaj

Ručak

•    gusta krompir čorba
•    salata od kupusa
•    parče integralnog hleba

Večera

•    sardine
•    blanširana blitva
•    integralni pirinač
•    zelena salata