Ojačajte imunitet uz plodove jeseni18.10.2015.

Ojačajte imunitet uz plodove jeseni

Iskoristite jesen na najbolji mogući način. Uživajte u plodovima ovog bajkovitog godišnjeg doba i ojačajte imunitet za predstojeće hladne dane. Mnogim namirnicama koje rastu u jesen mogu se sprečiti prehlade, pa čak i mnoge ozbiljnije bolesti.
 
U nastavku izdvajamo koje su to namirnice koje ovih dana itekako treba da se nađu na vašoj trpezi.

Na prvom mestu je „kraljica jeseni“ – bundeva. Ovaj plod obiluje antioksidansima i betakarotenom a sadrži i visok procenat vitamina C i E. Na listi bolesti kod kojih bundeva znatno može da pomogne su srčana oboljenja, hemoroidi, umirivanje nerava i pospešivanje sna. 

Za njima slede jabuke. Ovo ukusno voće najbolje je jesti sa korom, jer tu ima najviše flavonida, dobrih za zdravlje srca. Kako je bogato vitaminom C, ovo voće je najbolji način da se izborite sa jesenjim prehladama i ojačate imunitet. Jabuke ubrzavaju metabolizam i smanjuju nivo lošeg holesterola. Pored toga, jabuke sprečavaju nastanak karijesa, sprečavaju začepljenje krvnih sudova. Naučna istraživanja su pokazala da fitohemikalije iz jabuka pomažu kod sprečavanja kancera. 

Karfiol s punim pravom zaslužuje da se nađe na ovoj listi. Ova veoma zdrava namirnica nema masti, sadrži malo ugljenih hidrata i kalorija, kao i fitonutrijente. Zanimljivo je da jedna porcija karfiola sadrži oko 77 odsto dnevnog unosa ovog vitamina.

Kelj obiluje vitaminom A, C i E, mangezijom i karotenoidima koji jačaju imunitet. Pored toga, ovo povrće čisti toksine iz organizma i pomaže u ublažavanju kijavice i kašlja kod osoba koje imaju problema sa polenskom alergijom.