Naparavite sami bademovo mleko13.04.2016.

Naparavite sami bademovo mleko

Bademovo mleko nalazi se na samom vrhu izuzetno zdravih napitaka. Pored toga što je bogato vitaminima i proteinima, ne sadrži holesterol, pa se preporučuje osobama sa zdravstvenim problemima. Obiluje vitaminom E, kojeg ima više nego u spanaću. Dnevne potrebe fosfora lako se mogu nadoknaditi konzumiranjem mleka od badema, što je izuzetno značajno za jačanje kostiju. U odnosu na kravlje mleko ima četiri puta više kalcijuma, a takođe i kalijuma, gvožđa, vitamina B i mangana. 

Zašto je zdravo piti bademovo mleko?

•    Korisno je kod prehlada, astme i anemije
•    Odličan je izvor energije i jača aktivnost mozga 
•    Jača vid 
•    Jak je antioksidans i smanjuje rast slobodnih radikala
•    Utiče na pravilno funkcionisanje mišićnog tkiva.
•    Ima malo kalorija (1 čaša sadrži samo 40 kalorija) i ne sadrži zasićene masti
•    Sadrži flavonide i pomaže smanjenju nivoa holesterola i zaštiti srca
•    Obezbeđuje zdravu kožu i kosu
•    Bezbedno zaceljuje čir želuca i dvanaestopalačnog creva
•    Stimuliše izlučivanje zuči i pražnjenje zučne kese
•    Stimuliše rad creva
•    Rešava problem gorušice 

Kako najlakše pripremiti bademovo mleko?

Potrebno vam je:
•    1 čaša sirovog badema
•    3-4 čaše vode

Priprema:

Badem potopiti u vodu preko noći, a vodu ujutru prosuti. U posudu sa bademom sipati čistu vodu, 3-4 čaše. Sve to izmešati u blenderu oko 3 minuta. Mleko procediti kroz cediljku i sipati u staklenu ambalažu. Držite u frižideru i iskoristite u roku od tri dana. Času mleka možete zasladiti sa malo meda ili dodati cimet ili kakao. 

Pulpu, koja je ostala nakon ceđenja, nemojte bacati, već sa njom možete pripremiti marcipan, dodati ga u musli, ili osušiti i dobiti bademovo brašno. Pulpu možete iskoristiti u kozmetičke svrhe i napraviti odlične hidratantne maske za lice, dodajući malo pavlake i meda. Masku koristite tako što ćete je na očišćenu kožu lica naneti i držati 10-15 minuta, a zatim isperiti vodom.