Masline za odlično zdravlje10.10.2015.

Masline za odlično zdravlje

Maslina je plod koji je vekovima unazad poznat kao sinonim za zdravlje. Ono što ih čini tako posebnim su mononezasićene masne kiseline i vitamin E. 
 
Naučna istraživanja su pokazala da su masline bogate materijama koje mogu pomoći u prevenciji raka debelog creva i raka dojke. Naime, studija sprovedena na Univerzitetu Barseloni dokazala je da koža masline sadrži kiselinu koja ima sposobnost uništavanja ćelija raka, kao i drastičnog usporavanja njihovog rasta. Koncentracija te kiseline u koži masline može dostizati i do 80 odsto. 

Čestim konzumiranjem maslina može se takođe smanjiti nivo holesterola, što veoma pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i njegovo pravilno funkcionisanje. Antioksidativne hranjive materije u crnim maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Masline sadrže zdrave mononezasićene masti za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju dobar holesterol. 

Protivupalna svojstva maslinovog ulja dobra su i za one koji imaju alergiju. Ekstrakti masline deluju kao antihistaminici na staničnom nivou. Blokiranjem receptora histamina jedinstvene komponente u ekstraktima masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije. Uključite, zato, masline u antialergijsku ishranu. Mogu da povećaju protok krvi i svojim protivupalnim svojstvima pomognu kod ublaživanja bolesti kao što je astma.

Ovaj dar Mediterana dobar je izvor gvožđa, pa je preporučljiv osobama koje imaju nizak nivo gvožđa u krvi. Masline pomažu rad jetre i creva, i stimulišu varenje i ravnotežu crevne flore. Najbolji način da iskoristite lekovitost masline u ove svrhe je da ih pojedete nekoliko pre obroka.

Jedna šoljica maslina sadrži deset odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje poboljšan noćni vid. Deluje i protiv katarakte, glaukoma i drugih očnih bolesti koje su povezane sa starenjem.