Komorač – produžava život i jača snagu09.10.2015.

Komorač – produžava život i jača snagu

Biljka komorač, pomalo čudnog izgleda, nalik na crni luk, u narodu je već odavno poznata kao najbolji lek za jačanje imuniteta, čišćenje organizma, probavu i kašalj. Poreklom je iz Sredozemlja, a još su ga stari Grci i Rimljani uzgajali zbog njegovih lekovitih svojstava. Ratnici tog doba koristili su komorač kako bi sačuvali dobro zdravlje i snagu. 
 
Ovaj začin, ponajviše njegovo seme, dragocen je izvor vitamina, pre svega vitamina C, minerala i vlakana i predstavlja moćan antioksidans koji ojačava imunitet. Od minerala u najvećoj meri prisutan je kalijum, bitan za snižavanje krvnog pritiska. Komorač pospešuje rad ćelija, blagotvorno utiče na nervni sistem i sprečava razmnožavanje mikroorganizama. Zbog visokog sadržaja beta-karotena, može se preventivno koristiti kao efikasno sredstvo u borbi protiv raka. 

Vlaknastim materijama koje sadrži u sebi, vezuje toksine i masti u crevima, čisteći na taj način organizam. Vlakna pospešuju osetljivost insulina, te tako sprečavaju razvoj dijabetes tipa 2. Eterično ulje komorača efikasno je sredstvo za lečenje bronhitisa, velikog kašlja i bronhijalne astme. Pomešano sa malo vode ublažava promuklosti i upalu grla, dok se oblozima mogu ublažiti reumatski bolovi. Oblozi načinjeni od čaja od komorača pomažu i kod problema s mokraćnim putevima.

Komorač kuvan u vinu, odličan je za bolesti bešike i bubrega i pomaže kod izbacivanja kamena. Seme komorača blagotvorno deluje i na jetru i slezinu i razređuje zgrušanu krv kod unutrašnjih bolesti. Ženama ovaj začin može biti jako dragocen, jer reguliše menstrualni ciklus. Seme komorača utiče na sazrevanje čireva, ako se toplo stavi na njih.

Zanimljiv podatak vrezano za komorač je što je u mnogim porodilištima čaj od komorača prvi napitak koji se daje novorođenčadima kako bi se izbegle teškoće u funkcionisanju želuca.

Inače, seme gajenog komorača slatkastog je ukusa i veoma prijatnog mirisa. Koristi se kao začin u proizvodnji hleba i peciva, sireva, likera, konditorskih proizvoda, bombona i žvaka.