Kako da „začinite“ imunitet?24.10.2015.

Kako da „začinite“ imunitet?

Jesen je na pragu, pa je pravo vreme da izgradite imunitet i pripremite svoje telo za predstojeći period hladnih dana. Verovatno su vam prvo na pamet pali lekovi i čajevi, ali za jačanje imuniteta priroda je ponudila nešto još bolje, a to su začini. Dakle, dovoljno je da samo jače začinite hranu i vaš imunitet će odoleti svim izazovima.
 
Predstavljamo vam šest začina koji će vam obezbediti dovoljno energije i snage, te vas odbraniti od bakterija i virusa.

Đumbir

Još u davnoj tradicionalnoj azijskoj medicini đumbir se koristio kao lek. Đumbir pomaže kod lečenja simptoma prehlade i gripa. U svežem stanju se može koristiti za pripremu čaja, dok se sušeni može dodati širokoj lepezi jela.

Kurkuma

Ovaj začin nije slučajno na vrhu naše liste. Kukruma, začin zlatno-žute boje najviše je prisutan u indijskoj kuhinji i odatle se proširio na ostale delove sveta. Najveću primenu ima u borbi protiv infekcija. Njegova lekovita svojstva ponajviše potiču od kurkumina, snažnog antioksidansa sa antiupalnim svojstvima. U svakodnevnu kuhinju ga možete uvrstiti dodajući ga jelima od pirinča, kao i ribi ili piletini. Takođe, kukruma je jedan od začina sadržanih u kariju.

Cimet

Još jedan začin sa „istorijom“ je cimet. Jedan je od najsnažnijih začina koji ojačava imunitet, a ujedno i leči mnoge bolesti. U kombinaciji s medom jača bela krvna zrnca koja će se efikasnije boriti protiv bolesti. Cimet je veoma jednostavno uvrstiti u ishranu. Može se dodati voću, žitaricama, kolačima, čaju ili kafi. 

Mirođija

Semenke mirođije su veoma male ali su zato izuzetno jake. Prijatnog su mirisa i sadrže magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum i druge minerale. Bogate su antioksidansima sa protivupalnim svojstvima. S obzirom na vrlo jak ukus ne preporučuje se korišćenje u velikim količinama. Možete ih kombinovati sa ribom, povrćem ili sirom.

Komorač 

Malim ali veoma snažnim semenkama može se pohvaliti i komorač. Sadrži magnezijum, kalcijum, kalijum, gvožđe. Osim toga, semenke komorača bogate su antioksidansima s protuupalnim svojstvima. S obzirom na vrlo jak ukus ne preporučuje se korištenje u velikim količinama. Mogu se kombinirati s ribom, povrćem ili sirom.

Anis

Zahvaljujući svom atraktivnom izgledu jedan je od omiljenijih začina. Međutim, zvedani anis nije samo to. On poseduje i sjajna antivirusna svojstva. Anis se obično dodaje jelima od pirinča i čajevima.