Kako da otečenost postane prošlost?02.12.2015.

Kako da otečenost postane prošlost?

Bez dovoljne količine tečnosti, nijedan organizam nije u stanju da funkcioniše pravilno. S druge strane, ni previše zadržavanja vode u organizmu nije dobro, a određene namirnice igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Otečenost se mahom javlja kod osoba koje previše sede ili stoje u jednom mestu, zatim kod osoba koje konzumiraju previše soli, kao i prilikom hormonskih poremećaja. 
 
Ukoliko želite da se oslobodite neprijatnog osećaja otečenosti, onda treba da znate koja je to hrana ili začini čiji unos treba da redukujete. 

Iako zvuči pomalo nelogično, dobar recept za izbacivanje viška tečnosti u organizmu je veći unos vode. Telo usled dehidriranosti zadržava svu raspoloživu tečnost i zato dolazi do otečenosti.  

Drugi korak je smanjenje unosa soli, pogotovo u vidu industrijskih proizvoda. Umesto soli, prilikom pripreme hrane koristite druge začine. Posledice previše slanih jela su otečenost, loše varenje i otoci ispod očiju, a i dosta ozbiljniji problem sa bubrezima.

Takođe, da biste napravili dobar balans s natrijumom i time regulisali zadržavanje tečnosti, unosite što više namirnica bogatih kalijumom – banane, pomorandže, mleko, jogurt, živina.  

Prirodni čaj od maslačka se još odavnina pokazao kao dobar način kod rešavanja ove tegobe, jer je maslačak poznat kao prirodan diuretik i bogat je kalijumom. Priprema se tako što se u litru ključale vode stavlja kašičica i po sušenig maslačka. Preporučuje se unos do litre dnevno. 

Još jedan čaj koji se izdvaja zbog svojih andioksidativnih svojstava, kao i svojstava prirodnog diuretika je čaj od korena koprive. Osušeni koren stavite u hladnu vodu, i nakon što proključa kuvajte još jedan minut. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa nakon toga procedite. Dnevna preporučena doza su četiri šoljice. 

Za žene koje imaju problema sa zadržavanjem tečnosti tokom mesečnog ciklusa, preporučuje se unos namirnica bogatih vitaminom B6, kojeg ima u ribi, spanaću, živini i voću. 

Da biste sprečili otečenost i prekomerno zadržavanje tečnosti, budite umereni prilikom konzumiranja namirnica kao što su jabuke, brokoli, kelj, kupus, grašak i karfiol koji sadrže šećere koji su teško varljivi i zadržavaju tečnost. Meso može pospešiti zadržavanje vode u telu, pa stoga ga je preporučljivo jesti utz prilog zelenog i aromatičnog povrća.