Cimet – magični prah koji jača imunitet11.09.2015.

Cimet – magični prah koji jača imunitet

Vekovima je cimet poznat kao čudotvorna biljka. Svoju primenu u medicinske svrhe našao je odavno, a lista otkrivenih blagodeti vremenom se samo povećavala, te ne treba da čudi što je često nazivan „prirodnim antibiotikom“. 
 
Evropljani su s ovim magičnim prahom došli u dodir zahvaljujući Portugalcima. Već tada je cimet korišćen kao sredstvo protiv umora i za povećanje energije. Koliko je bio dragocen začin, govori i činjenica da je imao vrednost poput zlata.

Od velikog broja vrsta, najčešće se koriste cejlonski cimet i cimet kasija, ili kina-cimet, poreklom iz Burme. Za pravi cejlonski cimet sa Šri Lanke poznato je da je veoma efikasan kod zaustavljanja bekterije ešerihije koli. 

 

Cimet je veoma snažno sredstvo za podizanje imuniteta, jer je jako bogat antioksidansima. Obiluje gvožđem, cinkom, manganom, bakrom i kalcijumom, kao i vitaminima C i K i određenim vitaminima B grupe.

Za jačanje imunološkog sistema, zaštitu od bakterija i virusa, kao i uopšte regeneraciju organizma i povećanje otpornosti organizma, već duži niz godina poznat je i korišćen cimet u kombinaciji sa medom. Ovaj prirodni lek priprema se vrlo jednostavno, tako što se četvrtina kašičice cimeta i kašičica meda rastvore u toploj vodi. Ovako pripremljen napitak treba piti dva puta dnevno, ujutru pola sata pre jela i uveče pola sata pre spavanja. Redovnom konzumacijom ovog lekovitog napitka, oporavićete organizam i pripremiti se za sezonu prehlada i gripa, pa je stoga ovaj mirišljavi začin aktuelniji zimi. 

Sano pola kašičice dnevno smanjuje i nivo šećera u krvi, nivo masti i lošeg holesterola, a uništava i gljivice. Žene koje imaju problema sa jakim menstrulanim bolovima trebalo bi takođe da povećaju unos ovog začina. 

Iako je mnogima asocijacija na kolače, cimet se može konzumirati na mnogo načina. Za doručak ga možete dodati ovsenim pahuljicama i zelenom čaju i tako sebi priuštiti savršeno ukusan i zdrav energetski obrok. Takođe ga možete dodati voćnim sokovima, kafi, mleku, toploj čokoladi, kuvanom vinu, posuti njime voće, pre svega jabike i banane. A možete biti i maštoviti i sami napraviti idelanu kombinaciju kako da u svakodnevnu ishranu uvrstite ovaj začin.