Anis – začin koji leči09.10.2015.

Anis – začin koji leči

Kao što nikako ne treba potcenjivati moć hrane u borbi protiv raznih oboljenja i ostalih štetnih uticaja na organizam, tako ne treba umanjiti ni moć začina. Pored toga što imaju fantastičan miris i daju hrani predivan ukus, začini su „desna ruka“ za jačanje imuniteta. 
 
Iako pomalo zaboravljen i zapostavljen, anis se kao začin posebno izdvaja u ulozi čuvara sveopšteg zdravlja ljudskog organizma. Ovaj začin, poreklom iz Egipta, pored toga što ima jako atraktivan izgled i još bolji ukus, pomalo slatkast, sličan mentolu, obiluje jakim antivirusnim svojstvima. Lekoviti delovi anisa su plodovi, konkretno zrelo seme. Bogat je vitaminima A i C, folnom kiselinom, kao i fosforom, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Ipak, lekovitost anisa najviše proizilazi iz njegovog eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak transanetol.  

Anis svojim uticajem poviljno deluje kod lečenja astme, bronhitisa, kašlja i organa za varenje. Dokazano je, takođe, da čisti pluća, bubrege, želudac i bešiku, od sluzi i krvi. U mnogim kulturama se stavlja u čaj za ublažavanje reumatizma. Smanjuje nadutost u stomaku i grčeve, te poboljšava probavu, a koliko je moćan kod rešavanja ovakvih tegoba prepoznali su i stari Rimljani, pa su na kraju obilnih gozbi posluživali poslastice začinjene anisom. Anisovo ulje ima povoljan uticaj na mušku potenciju, centralni nervni sistem i nesanicu, a podstiče i cirkulaciju i reguliše neredovni menstrualni ciklus.

Anis kao lek najbolje je konzumirati u vidu čaja, koji se priprema tako što jedna kašičica semena prelije s dva decilitra ključale vode. Čaj se zatim poklopi i ostavi da odstoji 15 minuta, a nakon toga procedi. Najbolje ga je piti tri puta dnevno, između obroka i pre spavanja. Čaju možete dodati i pola kašičice meda i sveže listove nane, pa tako napraviti napitak koji će efikasno ukloniti mučninu. 

U svakodnevnu ishranu najbolje ga je uvrstititi dodajući ga jelima od pirinča i povrća, zatim salatama, sosovima, kao i testu i poslasticama. Takođe, poznati likeri i rakije kao što su turski raki, grčki uzo, francuski perno i makedonska mastika, sadrže u sebi aromu anisa.