Kesten – dijetalni jesenji dar04.11.2015.

Kesten – dijetalni jesenji dar

Iako pripada porodici koštunjavog voća, kesten je za razliku od plodova iz ove grupe veoma niskokaloričan i predstavlja nutritivno vredan obrok, koji će vas brzo zasititi. Oko 100 g jestivog dela ploda kestena sadrži samo 170 kalorija, što je dosta manje od ostalog koštunjavog voća -  oraha, lešnika i badema, koji sadrže i po tri puta više kalorija. Na primer, ista količina oraha sadrži oko 500 kalorija. Kesten ne sadrži holesterol i poseduje malu količinu masti, uglavnom nezasićenih, kojih je oko 2 grama na 100 grama ploda.  U 100 grama kestenja ćete naći 53 grama ugljenih hidrata. Od tih 53 grama, 11 dolazi iz prostih šećera, 5 iz vlakana, a preostalih 37 grama je skrob. 

Kesten je veoma bogat skrobom i zbog toga predstavlja ogroman izvor energije i dobro se vari, čak i za one osobe koje imaju problema s probavom. Zbog svog skrobnog sastava, kesten je sličan žitaricama. Zahvaljujući visokom procentu skroba, proteina, vitamina i minerala i malog sadržaja masnoća, kesten predstavlja veoma važnu namirnicu u nutritivnom smislu. Upravo zbog toga ga nutricionisti preporučaju u dijetoterapiji određenih bolesti i u uopšte tokom držanja dijete. 

Ukoliko vodite računa o liniji, uvrstite kesten u svoju ishranu jer će vam pružiti neophodnu količinu energije sa jako malo kalorija. Kesten je tako jedan od neizostavnih sastojaka Paleo dijete. Popularan je i u italijanskoj kuhinji, koja važi za jednu od najzdravijih, pa ćete neretko u prodavnicama i restoranima u ponudi naći i hleb od kestena. Tokom jesenje sezone kestena, iskoristite prednosti ovog voća i potrudite se da unesete preporučenu dnevnu dozu koja iznosi do 85 grama. Kesten možete jesti kuvan, pečen ili kao kesten pire sa lajt šlagom. 

U nastavku vam donosimo recept kako možete da pripremite pečeni kesten kod kuće.

•    Vrlo oštrim nožem ili skalpelom s donje deblje strane kestena napravite rez dubok 3 mm u obliku krsta
•    Potom stavite kestene u pleh, na papir za pečenje, poprskajte ih vodom i pecite oko 20 minuta na 220°C 
•    S vremena na vreme, protresite papir za pečenje
•    Gotovi su kad se raspuknu, ljuštite ih dok su topli