Holističko lečenje za vanvremensku lepotu28.04.2016.

Holističko lečenje za vanvremensku lepotu

Tradicionalna kineska medicina čini čuda. Dovoljno je samo da pogledate lica i dugovečnost žena iz Kine. Tajna vanvremenske lepote i mladosti leži u hiljadama godina starom holističkom lečenju. Ono prožima sve sfere života – ishrranu, negu, vežbanje i odmor.


Uspeh i snaga holističkog lečenja leži u holističkoj brizi o celom telu i stilu života uopšte. Za razliku od medicine zapada na koju smo navikli, tradicionalna kineska medicina ne leči simptome već uzroke problema. Prema mišljenju poklonika ovakvog vida lečenja, uzroci nepoželjnih promena na koži mogu biti neutralni, spoljašnji i unutrašnji. Neutralni faktori najčešće imaju veze sa pogrešnim načinom ishrane, unutrašnje faktore čine emocije – briga, ljutnja, anksioznost, dok se spoljašnji odnose na vremenske promene.


Prema holističkim postulatima, ako se spoljašnji faktori stope s lošom ishranom i emotivnim problemima, lice neminovno strada. Takav disbalans predstavlja zastoj energije u organima i meridijanima koji ih povezuju. Dakle, sve kožne promene, bilo da su bubuljice, akne ili bore, ogledalo su neravnoteže u određenim organima, najčešće plućima i debelom crevu. Oba organa imaju funkciju filtriranja i izbacivanja toksina, te stoga ne treba da čudi njihov uticaj na izgled kože.


Prema kineskoj medicini, fizička, mentalna i emocionalna premorenost dovode do stvaranja vrućine u telu, a nedovoljno oslobađanje toksina stvara vlagu. Vrućina i vlaga u telu se podižu na gore i ogledaju se u neželjenim promenama na licu. Crvene mrlje ili crvene bubuljice znak su prevelike vrućine u telu, a svetao ten ili bele akne ukazuju na previše vlage. Osobe blede puti sa žućkastim podtonom, suve kože i bledih usana imaju manjak čija, krvi ili jina koji bi kožu učinio vlažnijom, svežijom i rumenijom. S druge strane, osobe koje imaju masnu kožu sklonu crvenilu i aknama imaju višak janga i vrućine.


Na osnovu ovih promena, akupunkturolog postavlja dijagnozu i tretira organ, odnosno meridijane kojima je potrebno vratiti balans, tretmanima ili savetima. Akupunkturnim tretmanima mogu se eliminisati toksini i balansirati vlaga i vrućina. Da bi stvorile ravnotežu u telu, osobe blede puti koje imaju previše vlage trebalo bi da konzumiraju hranu koja greje - cimet, đumbir, crni čaj, čili, a izbegavaju sirova i hladna jela. Osobe s masnom kožom sklone crvenilu treba više da unose kuvanu hranu i lagane namirnice koje će ohladiti organizam, kao što su banane, belance i avokado.


U poslednje vreme akupunktura se sve više primenjuje u svrhe podmlađivanja. za skidanje godina. Akupunkturni tretman podmlađivanja, osim što doprinosi mladolikijem izgledu, poboljšava i celokupno zdravlje.