Antiejdž hrana i piće23.10.2015.

Antiejdž hrana i piće

Da nas hrana čini zdravima i vitalnima, to nam je jasno. Ali, da li postoji hrana koja nas može učniti i mlađima i lepšima? Postoji. Plodovi prirode već su napravili revoluciju u kozmetičkoj industriji i postali neizostavan deo mnogih preparata za lepotu. Ako je to tako, zašto onda te iste namirnice ne biste uvrstili u svoju ishranu i ulepšavali se “iznutra”? Konzumiranje zdrave hrane brzo će dati pozitivne rezultate i na vašem licu. Jer, lepi ste koliko ste i zdravi. 

Starenje je proces koji se ne može zaustaviti, ali uz određenu hranu i piće može se usporiti i stati na put štetnim spoljašnjim faktorima. Na putu ka lepšem izgledu i zdravijem životu treba određenim namirnicama dati prednost, kao što su namirnice bogate karotenoidima, idealne za zdrav izgled i sjaj kože - šargarepa, slatki krompir, kajsija, dinja i brokoli. Prema najnovojim istraživanjima Univerziteta “Sent Endrjuz” u Škotskoj otkriveno je da dnevni broj porcija za vidljivu razliku u izgledu nije toliko veliki. Dovoljno je samo 2,9 porcije dnevno da biste primetno poboljšali zdravlje i tri porcije kako bi vaš izgled bio svežiji.  

U antiejdžing programu posebno mesto zauzima voće, jer je bogato antioksidansima čija je uloga borba protiv štete nastale delovanjem slobodnih radikala. Prednosti ishrane bazirane na voću su zaštita organizma od “glikacija“, tj. supstanci po imenu Advanced Glycation End Products (napredna glikacija krajnjih proizvoda), poznatih kao AGEs. Ova jedinjenja su veoma loša jer ubrzavaju proces starenja i nastanak bora, uključujući i oštećenje organa i zglobova. Pored toga, namirnice bogate antioksidansima sprečavaju razlaganje kolagena u koži i zapaljenske procese koji doprinose stvaranju bora.

Avokado sadrži visok nivo vitamina E i esencijalne masne kiseline koje su imperativi za lepu kožu. Bobičasto voće, nar i višnje obiluju vitaminom C, koji hidrira kožu. Naučnici su dokazali da žene koje redovno uzimaju preporučene doze vitamina C imaju manje bora. 

Namirnice bogate likopenom, kao što su paradajz i lubenica, podstiču stvaranje pro-kolagena, proteina koji održava zdravu strukturu kože. Prema naučnim istraživanjima,  ishrana u kojoj preovladava kuvani paradajz sprečava oštećenja kože usled UV zračenja za 30 odsto.Slično dejstvo imaju i masnije ribe, kao što su tuna i losos jer obiluju omega-3 masnim kiselinana. Nikako ne treba izostaviti ekstra devičansko maslinovo ulje, jer je veoma bogato je antioksidansima.

Kakao bi trebalo da bude jedan od vaših izbora kada su napici u pitanju. Bogat je flavanolima koji kožu štite od štetnog uticaja sunčevih zraka i čine je hidriranijom. Nemojte zaobilaziti ni zeleni čaj, verni pratilac mlađeg izgleda kože.