Zdrav doručak – birajte integralne ovsene pahuljice, ne kašu18.06.2015.

Zdrav doručak – birajte integralne ovsene pahuljice, ne kašu

Doručak je, prema mišljenju svih lekara i nutricionista najvažniji obrok, jer veoma je bitno kako ćete započeti dan. Doručak pre svega treba da bude zdrav, da vam pruži dovoljno energije za predstojeći dan, a zatim i ukusan i treba mu posvetiti posebnu pažnju. 
 
Šta jesti za doručak? Ovsene pahuljice

Ako dan započnete integralnim ovsenim pahuljicama, nikako nećete pogrešiti, naša je preporuka. A tek ako se odlučite za bio organic ovsene pahuljice, smatrajte da ste vašem zdravlju podarili najdragoceniji poklon. Mnogi za doručak jedu pahuljice sa mlekom, jogurtom ili ceđenim sokom, ali treba imati u vidu da nisu baš sve pahuljice zdrave, jer su često mešavina svega i svačega. Zato birajte čiste ovsene pahuljice od celog zrna. 

Ovakav doručak pravi je izbor za dijabetičare, gojazne i sportiste, jer je sadži dovoljno uglenih hidrata, a ima mali broj kalorija. Ne sadrži gluten, pa je tako i neizostavni deo bezglutenske ishrane. Čak i mnoge dijete ne mogu se zamisliti bez ovog sastojka. 

Na našem tržištu mogu se naći bio organske pahuljice od integralnog ovsa. Ovi veoma izbalansirani proizvodi napravljeni su od biranih najkvalitetnijih sastojaka, koji su kontrolisani u svim fazama proizvodnje. 

Bio organske ovsene pahuljice od celog zrna, ponavljamo, izuzetno su zdrava hrana. Ukoliko vodite računa  o svom zdravlju ili želite da održite vitak izgled, onda birajte ovu žitaricu. Možete im dodavati i ostale sastojke po svom ukusu, kao što su orasi, voće, lešnik, med. Samo vodite računa o količini sastojaka koji dodajete, jer se tako menja i hranljiva vrednost. Kad ovsene pahuljice prelijete, ostavite ih nekoliko minuta da omekšaju, kako biste ih lakše konzumirali.

Zašto dati prednost zrnima a ne kaši?

Iako neki tvrde da nema razlike između ovsene kaše i celih ovsenih pahuljica, razlika je velika. Instant ovsene kaše su prerađene i imaju veći glihemijski indeks, što znači da postoji i veća rafiniranost žitarice, pa su samim tim umanjene nutritivne vrednosti. Zato prednost uvek dajte celom zrnu. 

Ovas – neopravdano potisnut iz naše ishrane 

Ovas je žitarica koja i nije baš zastupljena u našoj ishrani, što je šteta. Sadrži vlakna koja pospešuju varenje hrane. Sadrži magnezijum, gvožđe, cink, selen i vitamin E. Ovas sadži proteine. Dobar je u borbi protiv holesterola, čisti organizam. Koristan je protiv kiseline u želudcu i snižava krvni pritisak. U ovsu se nalazi jedan specijalni atioksidant avenantramid, koji ne sadrži nijedna druga namirnica. Njegova uloga je da štiti krvne sudove od masnih naslaga lošeg holesterola. 

Zdravo se hraniti ne znači neminovno i skupo, a ovsene pahuljice dobar su primer toga.