Kad se ulje "zapali"30.05.2015.

Kad se ulje "zapali"

Mahom najrasprostranjenije ulje u našoj kuhinji jeste suncokretovo ulje. Ali, kao što i sami znate, postoji i mnogo drugih zdravijih ulja na našem tržištu. Često se javlja dilema koje ulje odabrati? Još težim izbor čini koje ulje se za koju namenu koristi, da li je dobro za kuvanje ili ne, koja je najviša temperature koju može da “podnese”, a da vam ne zadimi celu kuhinju? I čuveno pitanje, da li maslinovo ulje sme da se koristi za prženje. Da, sme.

Kako bismo vam pomogli u izboru, objasnićemo šta je to “tačka dimljenja” ili „tačka paljenja“ I kakav je njen značaj. Kao prvo, tačka dimljenja je bitna, iz razloga što na visokim temperaturama ulja sa nižim tačkama dimljenja oslobađaju slobodne radikale i poništavaju hranljiva svojstva ulja. Laički rečeno, to je temperature na kojoj ulje počinje da dimi, propada i postaje loše za upotrebu. Što je viša tačka dimljenja, to je ulje bezbednije za prženje, koje se odvija na višim temperaturama nego što je to slučaj sa kuvanjem i pečenjem. 

Često se vode polemike oko toga da li maslinovo ulje sme da se koristi za kuvanje. Rasprostranjeno je mišljenje da ne sme. Ovakva bojazan je neosnovana. Dokazano je i potvrđeno da maslinovo ulje podnosi temperature višu od 190 stepeni, tačnije devičansko maslinovo ulje 191 ° C, dok ekstra devičansko, visoko kvalitetno maslinovo ulje, niske kiselosti podnosi čak 207 ° C, što je dokaz da se maslinovo ulje može koristiti za svaku vrstu termičke obrade. Bilo da kuvate ili pržite, maslinovo ulje neće imati negativan uticaj na vaše zdravlje. Lekari i nutricionisti preporučuju da u pripremi jela koristite maslinovo ulje, umesto drugih masnoća, kad god ste u mogućnosti. Takođe, Svetska zdravstvena organizacija dala je preporuku za izbegavanje prženja hrane u dubokom ulju, već da su poželjni načini pripreme pečenje, dinstanje i kuvanje.

U nastavku možete videti svojstva raznih vrsta ulja (u zagradi je prikazana tačka dimnjenja)

  • Bademovo ulje (216 ° C)
  • Maslinovo ulje - ekstra devičansko (191 ° C) 
  • Maslinovo ulje - devičansko (199 ° C)
  • Maslinovo ulje, visokokvalitetno, niske kiselosti, ekstra devičansko (207 ° C)
  • Maslinovo ulje - komine  (238 ° C)
  • Avokado ulje - nerafinisano (190-204 ° C) 
  • Avokado ulje -rafinisano (271 ° C)
  • Maslac (121-149 ° C) 
  • Canola ulja (uljane repice) - visokooleinsko (246 ° C)
  • Canola ulja (uljane repice) - rafinisano (204 ° C)
  • Canola ulja (uljane repice) - nerafinisano (107 ° C)
  • Ricinusovo ulje - rafinisano  (200 ° C)
  • Kokosovo ulje - ekstradevičansko    177 ° C
  • Kokosovo ulje - rafinisano (204 ° C)
  • Kukuruzno ulje - nerafinisano  (178 ° C)
  • Kukuruzno ulje - rafinisano  (232 ° C) 
  • Ulje semena pamuka  (216 ° C)
  • Laneno ulje - nerafinisano  (221 ° C) 
  • Ulje koštica grožđa (216 ° C) 
  • Ulje lešnika  (221 ° C) 
  • Ulje konoplje (165 ° C 
  • Svinjska mast (192 ° C)
  • Makadamija ulje  (210 ° C)
  • Ulje kikirikija - nerafinisano (160 ° C)
  • Ulje kikirikija - rafinisano (232 ° C)
  • Ulje šafrana - nerafinisano (107 ° C)
  • Ulje šafrana - polurafinisano (160 ° C) 
  • Ulje šafrana - rafinisano (266 ° C)
  • Ulje soje - nerafinisano (160 ° C)
  • Ulje soje - polurafinisano (177 ° C) 
  • Suncokretovo ulje - nerafinisano  (107 ° C) 
  • Suncokretovo ulje - polurafinisano  (232 ° C)
  • Suncokretovo ulje - rafinisano (227 ° C)
  • Suncokretovo ulje - visokooleinsko (160 ° C)
  • Goveđi loj (215 ° C)
  • Orahovo ulje - nerafinisano (160 ° C)
  • Orahovo ulje - polurafinisano (204 ° C)