Paradajz nije samo kečap!27.04.2015.

Paradajz nije samo kečap!

Želeli biste da svoju trpezu obogatite jelima koje u sebi sadrže paradajz, ali ne znate koji proizvod se uz koje jelo najbolje slaže. U ovom tekstu pomoćićemo Vam da napravite pravi izbor i zasenite sve svojim kulinarskim umećem.
 
Paradajz je vrlo pogodan za preradu, a zahvaljujući visokom sadržaju kiselina uspešno se prerađuje na nižim temperaturama. Korišćenjem obrađenog paradajza, maksimalno se skraćuje vreme pripremanja jela, a doprinos savršenom ukusu je nemerljiv. 

Osim kečapa koji je kod nas najzastupljeniji, postoje i mnogi drugi proizvodi od paradajza, čija je primena mnogo šira. Italijani su pravi lideri u ovoj oblasti, a u prilog tome služi i činjenica da je italijanska kuhinja, po mišljenju mnogih, jedna od najboljih na svetu. Upravo su proizvodi od paradajza ti koji italijansku kuhinju čine tako ukusnom. Izdvojićemo za vas neke od najčešće korišćenih produkata, a na vama je da razbijete monotoniju koja je do sada vladala u kuhinji. 

Sitno seckani komadići paradajza - polpa

Ova savršena prerađevina proizvodi se isključivo leti, iz hladnog procesa mlevenja bez dodavanja konzervansa kao i veštačkih boja. Idealna je za jela koja zahtevaju kraće kuvanje, kao što su sosovi za testenine kao i jela od povrća i mesa.

Pelat – celi komadi 

Pelat je duguljasti, oljušten celi paradajz u sosu, veoma čvrst, sočan i bez kožice. Idealan za pripremu sosova, jela od mesa i drugih jela koja zahtevaju duže vreme kuvanja. Preporučuje se da se nakon otvaranja preruči u nemetalnu posudu i čuva u frižideru. 

Pica sos

Ovaj ukusan sos je sastavni deo svake dobre pice. Direktno se stavlja na testo, a preko njega dodaju se ostali sastojci po vlastitom izboru i ukusu.

Koncentrat paradajza

Naša preporuka je duplo koncentrovani paradajz pire. Osim što daje bogatiji ukus, prijatan miris i primamljivu crvenu boju, obrok čini zdravijim. Zbog višestruke upotrebe postao je neizostavan izbor modernih domaćica. Odličan je u pripremanju gulaša, soseva, variva i supa. 

Pasirani paradajz

Izdvaja se svojim slatkastim ukusom i izrazito crvenom prirodnom bojom boz šećera i vode. Proizveden je posebnim tehnološkim postupkom kojim se čuvaju pektin i celuloza, koji ovom proizvodu daju gustoću. Dobar je kod pripreme supa, soseva, preliva za testeninu, kao i uz pirinač.

Čeri paradajz

Čeri paradajz ima jedinstvenu karakteristiku slatkoće i intenzivan miris, pa je savršen prilog ili začin za jela u kojima je potreban poseban mediteranski ukus. Možete od njega napraviti divan sos za testeninu i meso.