Oslobodite se „hiper-hipo“ stanja17.12.2015.

Oslobodite se „hiper-hipo“ stanja

Hronično se umorni, iako imate dobar san, a stres vas je nekim čudom ovoga puta zaobišao? Ako se isključe ta dva okidača, sledeći krivac za svakodnevno stanje malaksalosti i nedostatak energije je nepravilna ishrana. Osvrnite se na period za vama. Da li su vam obroci neredovni, da li preskačete doručak, a za večeru se prejedate, vitamina i minerala skoro da nije bilo na vašem stolu? Ako je odgovor potvrdan, onda znajte odakle treba početi.  

Međutim, osećaj umora može da se pojača i zbog takozvanog „hiper-hipo“ stanja, začaranog kruga u organizmu u koji neretko upadamo. Pokretač našeg organizma je hrana koja se pretvara u glukozu. Nakon obroka, nivo šećera u krvi se povećava i nastaje stanje „hiperglikemije“, a nakon toga organizam lučenjem hormona insulina nivo šećera u krvi dovodi u balans. Ukoliko su nam obroci pravilni, redovni, sačinjeni od zdravih namirnica, nivo šećera u krvi je u ravnoteži, pa samim tim i hiperglikemija je umerena. 

S druge strane, ako živmo na belom brašnu, slatkišima i ostalim praznim kalorijama, takve namirnice sadrže visok glikemijski indeks i utiču na povećanje nivoa šećera u krvi, pa se tako povećava i stanje hiperglikemije. Posledica toga je povećano lučenje insulina, a zbog veće količine insulina dva do tri sata nakon obroka može da dođe do stanja kada je nivo šećera u krvi jako nizak. Takvo stanje se naziva reaktivnom hipoglikemijom.

Ukoliko nastupi nagli pad količine glukoze u krvi, dolazi i do naglog pada energije,  koju prati pospanost, razdražljivost, iznenadna glad, neretko i osećaj mučnine, vrtoglavice osećaja hadnoće i nesvestica. Mnoge osobe tada, uz čuvenu konstataciju „pao mi je šećer“ spas pronalaze u slatkišima, zašećerenim i gaziranim sokovima ili energetskim napicima. Tada upadaju u paradoksalnu situaciju kada povećana količina šećera u krvi ponovo vodi u manjak, jer izaziva preterano izlučivanje insulina. Tako se svaki put pokreće začarani krug “hiper-hipo” stanja - naglog porasta i pada šećera u krvi.
Najbolji pokazatelj da li ćete u toku dana zapasti u ovaj začarani krug je kakav vam je doručak bio. Ukoliko ste birali naminice s visokim glikemijskim indeksom, onda će hipoglikemija nastupiti oko podneva. 

Kako bismo vam pomogli da obroke pravilno balansirate, izdvojili smo listu namirnica i količinu glikemijskog indeksa koji poseduju

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom: 

•    Pečeni krompiri 95    
•    Beli hleb bez glutena 90
•    Kukuruzne pahuljice 85
•    Hamburger pecivo 85
•    Med 85
•    Kokice 85
•    Belo pšenično brašno 85
•    Krofne 75
•    Vafli (sa šećerom) 75
•    Pecivo, kroasan 70
•    Kolačići 70
•    Coca-cola 70
•    Kukuruzno brašno, palenta, čips 70
•    Rafinirane žitarice (sa šećerom) 70
•    Džem i marmelada (sa šećerom)    65
•    Musli (sa šećerom ili medom) 65
•    Majonez 60
•    Kečap 55

Namirnice sa srednjim glikemijskim indeksom:

•    Makaroni 50
•    Musli (bez šećera) 50
•    Pšenična testenina 50
•    Banana (nezrela) 45
•    Sok od grejpa (nezaslađeni) 45
•    Grožđe (sveže voće) 45
•    Sok od narandže (sveži, nezaslađeni) 45
•    Ananas (sveže voće) 45
•    Tost integralni hleb 45
•    Špageti al dente (5 min. kuvanja)    40
•    Suve smokve 40
•    Suve šljive 40
•    Ovsene pahuljice (nekuvane) 40

 

 

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom: 

•    Sveže voće (jabuka, nektarine, pomorandže, breskve, šljive)    35
•    Koren celera (sirovi)     35
•    Hleb od integralnih žitarica    35
•    Smokve, šipak, dunja (sveže) 35
•    Grašak (sveži) 35
•    Sok od paradajza (prirodni) 35
•    Jogurt    35
•    Bademovo mleko 30
•    Šargarepa, beli luk 30
•    Grejp (sveži) 30
•    Džem (bez šećera, voćem zaslađen) 30
•    Marmelada (bez šećera) 30
•    Mleko 30
•    Paradajz 30
•    Borovnica, trešnja 25
•    Crna čokolada (sa 70% kakaa) 25
•    Zelena salata 25
•    Semenke 25
•    Kakao prah (bez šećera) 20
•    Bademi, indijski oraščić, lešnici, kikiriki 15
•    Rogač, komorač 15
•    Celer, tikvice, krastavci, kupus 15
•    Đumbir 15
•    Pečurke 15
•    Masline 15
•    Luk, zelena salata 15
•    Soja, orasi 15