Naučna revolucija - mlečna čokolada uskoro kao tamna06.11.2016.

Naučna revolucija - mlečna čokolada uskoro kao tamna

Večita dilema – mlečna ili tamna čokolada? Prva je ukus, druga je zdravlje, podeljena su mišljenja ljubitelja ove poslastice. Iako je neodoljivost ono što ih spaja, jedna od druge se razlikuju po procentu kakao delova koje sadrže. Danas je prihvaćen standard da visoko kvalitetna crna čokolada sadrži 53 procenata kakao delova, dok kod najfinije tamne čokolade taj procenat bude i viši od 70. U skladu sa tim, crna čokolada sadrži manji procenat šećera od mlečne čokolade. Nasuprot njoj, kvalitetna mlečna čokolada mora sadržati oko 30 procenata kakao delova. U ovu vrstu čokolade tokom proizvodnje dodaje se mleko u prahu, kojeg u tamnoj nema.   

Kada su u pitanju zdravstveni benefiti, tamna čokolada je dominantnija u tom polju. Međutim, naučnici su otkrili način da učine da i mlečna čokolada poseduje ista korisna svojstva po zdravlje ljudi, kao i tamna, bez menjanja njenog ukusa. Ključ leži u kožici kikirikija, koja može poboljšati nutritivnost konditorskih proizvoda. Prema najnovijim istraživanjima, vršenim na Univerzitetu Severna Karolina, dodajući fenolna jedinjenja kožice kikirikija mlečnoj čokoladi, dobijaju se ista andioksidativna stvojstva, tipična za crnu čokoladu. Jedinjenja su pretvorena u sladak jestivi prah, koji nakon što se doda mlečnoj čokoladi, povećava zdravstvene prednosti ovog slatkiša.

Prilikom istraživanja, ukupno 80 osoba je dobilo uzorke mlečne čokolade sa ekstraktom kožice kikirikija i običnu mlečnu čokoladu. Testovi su pokazali da količina jedinjenja ljuske kikirikija koja je dodata mlečnoj čokoladi nije uticala da ispitanici primete razliku u ukusu, a nutritivne vrednosti takve čokolade su uveliko povećane.   

Rezultate istraživanja objavio je eminentni stručni časopis „Journal of Food Science“. Autori studije se nadaju da će korišćenje nus proizvoda, kao što je ovde u pitanju kožica kikirikija, inspirisati i ostale kako da pronađu svrhu ostalim neiskorišćenim viškovima u proizvodnji.