Napravite pesto sos kao prave Italijanke21.01.2016.

Napravite pesto sos kao prave Italijanke

Pesto sos je tradicionalni italijanski sos koji je neizostavan izbor svakog istinskog ljubitelja italijanske kuhinje. Veoma je osvežavajući, lagan, lako se priprema i može se koristiti na mnogo načina, kao preliv za špagete, pice, salate, krompir i dodatak jelima s mesom. 

Postoji mnogo varijacija spravljanja ovog sosa i svi vrhunski italijanski šefovi kuhinje se utrkuju ko če napraviti bolji, ali postoje tipični sastojci tradicionalnog pesta, a to su svež bosiljak, pinjoli, beli luk, ekstra devičansko maslinovo ulje, parmezan, so i biber.

 

 

 

Sastojci

•    2 grančice svežeg bosiljka
•    1dl ekstra devičanskog maslinovog ulja
•    100 grama sitno iseckanih pinjola 
•    nekoliko čena belog luka
•    100 grama parmezana
•    so i biber po ukusu

Priprema

Sve sastojke izmiksajte u blenderu dok ne dobijete homogenu smesu. Sos možete čuvati u teglici u frižideru, ne duže od nedelju dana.