Nahranite svoje vijuge27.04.2015.

Nahranite svoje vijuge

Možda vam može zvučati nelogično, ali ono što jedemo itekako može da utiče na to kako razmišljamo i koliko smo koncentrisani, pokazala su mnoga istraživanja. Pošto je mozak jedini organ koji se ne regeneriše kako starimo, potrebno je da ublažimo taj proces starenja. A hrana nam višestruko može pomoći u tome. Koliko je ova spona značajna pokazuje i da je nauka dokazala da upravo od toga šta majka jede tokom trajanja trudnoće, zavisi i razvoj detetove inteligencije.

Pre svega, važno je napomenuti da je za najvažniji organ u ljudskom telu potrebna izbalansirana i uravnotežena ishrana. Ipak, postoje odredjene namirnice koje se ističu u „hranjenju“ mozga.  Navešemo neke od najvažnijih koje nam mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju, kao i uticati na dobro raspoloženje.
 

 

 

1. Crna čokolada 

Tamna čokolada je, moramo istaći, više nego zdrava namirnica. Bogata je snažnim antioksidansima i prirodnim stimulansima, kao što je kofein, koji pojačavaju koncentraciju i glavni su okidač za stvaranje endorfina, hormona radosti. 

2. Riba

Većina riba sadrži omega 3 masne kiseline. Kako je 25 odsto mozga sačinjeno od jedne vrste omega 3 masne kiseline (DHA), onda se ova hrana nalazi na vrhu najboljih.  Njabolji izvori omega 3 masnih kiselina su skuša, tuna, sardine i ostale ribe. Omega 3 naročito pomaže kod dece koja pate od poremećaja pažnje. 

3. Maslinovo ulje 

Na naše raspoloženje i bolju koncentraciju veoma utiče i konzumiranje hladno cedjenog maslinovog ulja, koje je bogato zdravim mastima. 

4. Integralne žitarice

Sve vrste integralnih žitarica utiču blagotvorno na dotok krvi do svakog organa, pa samim tim i do mozga. Žitarice su bogate vlaknima, vitaminom E i manjom količinom omega 3 masnih kiselina. Za dnevne potrebe dovoljno vam je pola šolje pahuljica. 

5. Paradajz

Zahvaljujući likopenu, crvenom pigmentu iz paradajza, snažom antioksidansu, moždane ćelije zaštiene su od slobobnih radikala. 

6. Čaj

Iako napitak, zaslužuje da se nadje na listi najboljih saveznika u očuvanju moždanih funkcija. Najbolji izbor su prirodni, organski čajevi, kao što je zeleni. Prvenstveno zbog toga što imaju mogucnost da pospeši bolji protok krvi kroz mozak, a samim tim i bolje pamćenje.

7. Jaja 

Jaje, a pogotovo žumance bogato je luteinom, jakim antioksidansom. Nizak nivo može dovesti do slabljena memorije i pada koncentracije. Jaja sadrže i holin iz grupe B-vitamina, koji izuzetno povoljno deluje na naš mozak, čak i pre rođenja. 

8. Nar i citrusi

Nijedne druge ćelije nisu toliko osetljive na uticaj slobodnih radikala, kao moždane. Zato je potrebno unositi što više antioksidanasa, a nar i citrusi su prave „bombe“ za naše vijuge. 

9. Orasi

Veoma su bogati omega 3 mastima i sadrže još nekoliko hranljivih materija. Britanska istraživanja pokazala su da postoji jaka veza između konzumiranja oraha i sposobnosti verbalnog zaključivanja.

10. Borovnice i ribizle 

Nosioci su važnih fitonutrijenata koji poboljšavaju sposobnost pamćenja i smanjuju efekte kod Alchajmerove bolesti i demencije. Istraživanja su pokazala da konzumiranje borovnica popravljaju našu mentalnu stranu, kao i motoričke sposobnosti.