Kako jednostavno napraviti hleb od heljde29.11.2015.

Kako jednostavno napraviti hleb od heljde

Za heljdu se često tvrdi da spada u porodicu žitarica, iako je ona zapravo zeljasto povrće. Heljda poseduje dokazano blagotvorno dejstvo u lečenju bolesti krvotoka, reume, slabe memorije, dijabetesa i stomačnih oboljenja. 
 
Sadrži veliku količinu mineralnih sastojaka kao što su fosfor, kalijum i kalcijum, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Od heljdinog semena pravi se veoma hranljivo crno brašno, pogodno za pravljenje hleba, kora, rezanaca i kolača.  Heljdino seme znatno je zdravije od semena pšenice i pritom ne sadrži gluten, pa ga bezbrižno mogu konzumirati i osobe koje su alergične na gluten. 

Da bi ste iskoristili sve pogodnosti heljde i lako je uvrstili u svakodnevnu ishranu, donosimo vam jednostavan recept za pripremu heljdinog hleba. 

Sastojci: 

•    ½ kg heljdinog brašna
•    3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
•    1 kesica kvasca
•    1 kašičica soli
•    1 kašičica šećera
•    4 dl mlake vode

Priprema: 

U heljdino brašno dodajte kvasac, so, šećer i ekstra devičansko maslinovo ulje. Sve to dobro izmešajte i zamesite sa toplom vodom. Testo ostavite oko 40-ak minuta da nadođe. 

Nakon toga testo još jednom dobro izmešajte i stavite ga u podmazan pleh. Da bi hleb ispao ukusniji, premažite ga ekstra devičanskim maslinovim uljem. Rernu prethodno zagrejte na 250 stepeni celzijusovih. Kada se rerna ugreje, smanjite temperaturu na 200 stepeni celzijusovih i pecite oko 45 minuta.