Za heljdu se često tvrdi da spada u porodicu žitarica, iako je ona zapravo zeljasto povrće. Heljda poseduje dokazano blagotvorno dejstvo u lečenju bolesti krvotoka, reume, slabe memorije, dijabetesa i stomačnih oboljenja.
Sadrži veliku količinu mineralnih sastojaka kao što su fosfor, kalijum i kalcijum, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Od heljdinog semena pravi se veoma hranljivo crno brašno, pogodno za pravljenje hleba, kora, rezanaca i kolača. Heljdino seme znatno je zdravije od semena pšenice i pritom ne sadrži gluten, pa ga bezbrižno mogu konzumirati i osobe koje su alergične na gluten.
Da bi ste iskoristili sve pogodnosti heljde i lako je uvrstili u svakodnevnu ishranu, donosimo vam jednostavan recept za pripremu heljdinog hleba.
Sastojci:
• ½ kg heljdinog brašna
• 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 1 kesica kvasca
• 1 kašičica soli
• 1 kašičica šećera
• 4 dl mlake vode
Priprema:
U heljdino brašno dodajte kvasac, so, šećer i ekstra devičansko maslinovo ulje. Sve to dobro izmešajte i zamesite sa toplom vodom. Testo ostavite oko 40-ak minuta da nadođe.
Nakon toga testo još jednom dobro izmešajte i stavite ga u podmazan pleh. Da bi hleb ispao ukusniji, premažite ga ekstra devičanskim maslinovim uljem. Rernu prethodno zagrejte na 250 stepeni celzijusovih. Kada se rerna ugreje, smanjite temperaturu na 200 stepeni celzijusovih i pecite oko 45 minuta.