Istine i zablude o ulju iz semenki grožđa29.04.2015.

Istine i zablude o ulju iz semenki grožđa

Iz meseca u mesec, kompanije se trude da novim proizvodima osvoje tržište, često uz pratnju jakih marketinških trikova. Sve u prilog tome da svoj proizvod predstave kao revolucionarni, koji zaslužuje da se nađe na samom prestolu zdravstevenih produkata. Međutim, u mnogo slučajeva, takve tvrdnje često su se pokazale neosnovanim i bez ikakvih naučnih studija koje bi ih potkrepile. Naprotiv, više puta je dokazano da su čak i štetni. Tako je i sa novom revolucijom koju je izazvalo ulje iz semenki grožđa. Zbog visoke količine polinezasićenih masti i vitamina E, počelo je da se reklamira kao zdravo. Prednosti koje su isticane je da ima ogroman uticaj na sveukupno zdravlje čoveka, kao što je smanjenje nivoa holesterola i umanjen rizik od srčanih oboljenja. Međutim, istina je drugačija.

 

 

Šta je zapravo ulje od semenki grožđa i kako nastaje?

Ulje od semenki grožđa prerađuje se iz semena grožđa, koje se formira kao nusproizvod vinarstva. Proizvodnja ovog ulja je zapravo genijalna ideja iz perspektive poslovanja, tržišta i profita, vođena parolom sve se može iskoristiti, ništa ne treba bacati. Hiljadama godina, proizvođači vina su bacali tone ove beskorisnog nusproizvoda. Zahvaljujući savremenim tehnološkim dostignućima, sada je moguće od beskorisnih otpadaka izvući ulje. Ovakav tip ulja obično se ekstrahuje uz industrijski proces, što uključuje visoku temperaturu i razne hemikalije, a na prvom mestu toksični rastvarač heksan. Dakle, dobija se industrijskim putem, a ne hladnim ceđenjem, koji je mnogo prirodniji i zdraviji način. 

Šta je heksan i koje su njegove posledice po zdravlje čoveka?

Heksan je organski rastvarač koji se koristi u hemijskoj i farmaceutskoj industriji, industriji nameštaja, industriji obuće, proizvodnji plastike, gume, lakova, u završnoj obradi metalnih predmeta, a I u medicini. Apsorbuje se preko pluća (i do 80%), putem kože i organa za varenje. Akutno trovanje heksanom se vrši putem pluća ili organa za varenje. Hronično trovanje heksanom utiče na jetru, nervni sistem, bubrege, kožu i izaziva malignitet.

Siromašno hranljivim materijama, bogato omega-6 masnim kiselinama

Zdravstvenici tvrde da ulje iz semenki grožđa sadrži velike količine hranljivih materija, antioksidanasa i polinezasićenih masti. Ali, nova istraživanja pokazuju da većina hranljivih sastojaka i antioksidanasa koja se naleze u semenkama, nisu prisutna u ulju. Nakon što su semenke prošle kroz intenzivan proces hemijske ekstrakcije, većina dobrih stvari je filtrirana. Od  hranljivih materija, ostao je samo neznatan iznos vitamina E. Kao što smo na samom početku teksta rekli, marketing je prvenstveno istakao da  ovaj proizvod ne sadrži holesterol i “opasne” zasićene masti. Ali poslednjih godina dokazano je da su zasićene masti i holesterol u ishrani zapravo bezopasni. Međutim, važno je imati na umu da postoje dve glavne vrste polinezasićenih masti - omega-3 i omega-6. Ova dva tipa masti treba držati u određenoj ravnoteži u cilju održavanja optimalnog zdravlja. Većina ljudi unosi premalo omega-3 i previše omega-6 masnih kiselina. Mnoge studije pokazuju da previše omega-6 masnih kiselina može dovesti do lošeg zdravlja i bolesti. Kako se ispostavilo, ulje semenki grožđa sadrži uglavnom omega-6 masne kiseline, lošu vrstu. U nekoliko slučajeva, ulje semenki grožđa takođe sadrži štetan nivo policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) - supstance koje su poznate kao kancerogene kod životinja                               .                                                                                            

Kako ulje iz semenki grožđa utiče na vaše zdravlje?

Ulje iz semenki grožđa veoma je slično drugim biljnim uljima, poput sojinog ulja, kukuruznog ulja ili ulja od šafrana. Zdravstveni efekti ulja od semenki grožđa su vrlo slični ovim drugim uljima, jer je sadržaj masnih kiselina i hranljivih materija isti. Urađeno je dosta studija koje dokazuju štetnost ovih ulja na zdravlje čoveka. Tačno je da ulja iz semenki i biljna ulja mogu smanjiti LDL holesterol, ali u ovom slučaju to ne znači nužno i smanjenje rizika od srčanih oboljenja. U stavri, postoji nekoliko kontrolisanih studija koje pokazuju da ova ulje povećava rizik od srčanih oboljenja. Takođe dokazuju i da je količina omega-6 masnih kiselina u ćelijskim membranama u direktnoj korelaciji sa rizikom bolesti srca. Krajnji zaključak je da je ulje iz semenki grožđa zapravo veoma nezdravo, uprkos tome što većina veruje u suprotno.  

Da li ga je dobro koristiti u pripremi hrane?

Ulje semenki grožđa ima visoku tačku ključanja (“smoke point”). Iz  tog razloga, reklamira se kao odličan proizvod za pripremu hrane na visokom temperaturama. Međutim, ova tvrdnja zasniva se na velikoj nelogičnosti jer tačka ključanja nije odrednica da li ulje treba koristiti za prženje i kuvanje hrane ili ne. Broj dvostrukih veza u molekulima masnih kiselina daleko je važniji. Polinezasićene masti se nazivaju tako upravo zato što sadrže mnoge dvostruke veze. Ove dvostruke veze su reaktivne i imaju tendenciju da reaguju sa kiseonikom kada se zagreva, i tako formiraju štetne materije i slobodne radikale. Upravo zbog toga, ulje iz semenki grožđa nije preporučljiv izbor za kuvanje.

Dobro je za kosu i kožu, ali ne i za jelo

Ulje iz semena grožđa nije u potpunosti loše. Mnogo ljudi tvrdi da je dobro za negu kose i kože. Koristi se prilikom masaža i u aromaterapiji. Ali ono što je najvažnije, ne treba ga jesti.