Međutim, krajnji konzumenti, potrošači, često su u dilemi koji emulgatori u hrani su štetni. Domaće tržište je po tom pitanju je sve propise uskladilo sa standardima EU i redovno prati liste zabranjenih i dozvoljenih emulgatora. Preporuke za listu daje Svetska zdravstvena organizacija, odnosno njeno telo „The Joint Expert Committee oh Food Additives and Contaminants – JECFA“, koje se dva puta godišnje sastaje i daje smernice koji aditivi se mogu naći na listi dozvoljenih, a koje treba skinuti.
Inače, emulgatori su samo jedna vrsta aditiva u prehrambenoj industriji i iz neopravdanog razloga data im je uloga najopasnijih, mišljenja su mnogi stručnjaci.
Jedan od najkorišćenijih emulgatora je lecitin (poreklo reči vodi od žumanca jajeta) i nosi oznaku E322. To je masni emulgator i ako je ishrana izbalansirana, onda se on svakodnevno proizvodi u jetri. Veoma važna uloga mu je u zaštiti ćelija od oksidacije. U potpunosti se u organizmu prerađuje, tako da nije toksičan. Sastoji se od vitamina B, fosforne kiseline, kolina, linoleične kiseline i inozitola.
Pošto ima sposobnost da u mnogim proizvodima kombinuje ulje i vodene sastave, odobren je u mnogim namirnicama, kao što je hleb, čokolada, mlečni proizvodi, pasta, margarin, dečija hrana, sosovi i instant napici.
Lista emulgatora
Emulgatori 1
• E 322 lecitin
• E 422 amonijum fosfatid glicerol sirćetna kiselina
• E 470 Na-K-Ca soli masnih kiselina (magnezijum stornat)
Emulgatori 2
• E 471 mono di – gliceridi jestivih masnih kiselina
• E 472 a – sirćetni estri glicerol sirć. kis.
• E 472 b – estri mlečne kiseline
• E 472 c – limunski estri glicerola
• E 472 d – tartarični estri glicerola
• E 472 e – diacetil tartarični estri glicerola
• E 472 f – sirćetni estri glicerola
Emulgatori 3
• E 473 ester šećera
• E 474 gliceridi šećera
• E 475 poliglicerolski estri masnih kiselina
Emulgatori 4
• E 491 sorbitan monostearat
• E 492 sorbiton-stearat
• E 493 sorbiton-monolaurat
• E 494 sorbiton-monolent
• E 495 sorbiton-monopalmit