Ananas – kraljevsko voće za celu sezonu06.05.2015.

Ananas – kraljevsko voće za celu sezonu

Za ananas se često kaže da je voće nad voćem. Sam naziv ananas u prevodu znači "miomirisan izvrstan plod", kako su ga još južnoamerički Indijanci nazivali. 

Nutricionistčki gledano, ananas je niskokaloričan plod, s malom količinom šećera, veoma bogat enzimima, mineralima i vitaminima, kao što su fosfor, gvožđe, kalijum, magnezijum, kalcijum. Sadrži i provitamine A i vitamine E, C i B grupe. Bogatstvo ovih nutritivnih sastojaka utiče da ananas štiti organizam od slobodnih radikala.

Njegove pogodnosti po zdravlje ljudi su velike. Pre svega, skorašnja naučna istraživanja ustanovila su da ananas sadrži moćni antikarcenogeni sastojak. Australijski naučnici otkrili su da je u molekulima otkriven agens koji bi mogao da da rezultate u proizvodnji novog leka protiv te bolesti. Posebno delotvoran uticaj ispoljen je na kancerogenim ćelijma pluća, jajnika, dojke i debelog creva. Kako bi se postigao eventualni kancerogeni efekat, stručnjaci preporučuju najmanje tri obroka ananasa dnevno. 
 

Zahvaljujući enzimu bromelin, sprečava pojavu upale mišića, pa se preporučuje konzumiranje ananasa nakon treninga i uopšte posle svake fizičke aktivnosti. Bromelin takođe utiče na rad crevne flore. Na listi mogućnosti ovog moćnog enzima je povoljan uticaj na metabolizam, tako što pospešuje sagorevanje masti u organizmu. Pored toga, na smanjenje broja kilograma utiču i voćne kiseline i vitamina C. 
 

Lekari često preporučuju konzumiranje ananasa kod snižavanja krvnog pritiska, normalizacije probave, kao i kod održavanja čvrstine kostiju, zahvaljujući pre svega manganu. Takođe se preporučuje i kod uplale pluća i grebanja u grlu. 

Njegov uticaj zavidan je u sferi lepote. U ovom „kraljevskom voću“ sadržan je i vitamin B, koji doprinosi boljem i zdravijem izgledu kože, kose i noktiju. Redovnim konzumiranjem ublažava se nastanak bora, smanjuje se celulit, a ako se sokom od ananasa natapkaju staračke pege, one postaju bleđe. 
Ananas je odličan i kod detoksikacije i čišćenja organizma. Inače, da bi lekovita svojstva u potpunosti bila iskorišćena, preporučuje se da se ananas jede između obroka, jer u protivnom, njegovi enzimi su usmereni na  varenje hrane. 

Velika prednost ovog voća što ga tokom cele godine možete konzumirati u konzerviranom obliku, gde su sadržana sva potrebna nutritivna svojstva. Na naašem tržištu može se pronaći ananas u konzervi koji sadrži samo najkvalitetnije mehanički obrađene kockice i kolutove.

Ananas u konzervi sadrži (u 100 grama) 

•    51 kaloriju
•    12 g ugljenih hidrata
•    0.1 g masti
•    0.3 g protein
•    15 mg kalcijuma 
•    8 mg fosfora
•    140 mg kalijuma
•    0.4 mg gvožđa
•    0.03 vitamina A
•    0.05 mg vitamina B1
•    0.02 mg vitamina B2
•    12 mg vitamina C