Sredstva za zgušnjavanje, kao dodaci hrani imaju ulogu želiranja i povezivanja sastojaka u tečnim namirnicama kao što su supe, pudinzi, kremovi, mlečni proizvodi, sladoledi, voćni jogurti, čokolade sa filom. Ima ih u i skoro svim vrstama peciva, zaleđenim picama, hlebu.
Veliki problem kod aditiva je što su njihov sadržaj i količina istaknuti samo na deklaracijama pojedinačno upakovanih proizvoda. Prema mišljenju stručnjaka, najveći problem je kontrola ovih aditiva u pekarskoj industriji. Najbolji primer su krofne, koje kad se prave u kućnoj radinosti budu sveže samo jedan dan, dok u pekarama na svežini ne gube i do tri dana, zahvaljujući velikoj količini aditiva koji im se dodaju.
Skrob je najstariji i najpoznatiji zgušnjivač, Skrob koji se nekad dodavao hrani poticao je iz žitarica, dok se danas koriste razni poluproizvodi modifikovanih skrobova, koji se dobijaju ternmičkim i hemijskim tretiranjem čistog skroba. Skrob je rastvorljiv na višoj temperaturi, gde utiče na bubrenje, apsorpciju i vezivanje vode. Čist skrob je vrsta ugljenih hidrata koji se nalazi u namirnicama najčešće konzumiranih u našoj kuhinji, kao što su pšenica, kukuruz, pirinač, krompir i ostale. Čistog skroba nema među aditivima koji nose oznaku E, dok se modifkovani nalazi u rasponu od E – 1400 do E – 1500. Najveći oprez treba imati prema modifikovanim skrobovima koji sadrže fosfate. Njihova upotreba najintenzivnija je u pekarskoj industriji, kao zamena za masnoće. Prema istraživanjima, konzumiranje fosforne kiseline u velikim količinama moge uticati na smanjenje koštane mase, kao i na hiperaktivnost kod dece. Njihove E oznake su E-1410, E-1412 i E-1413.
Drugi najpoznatiji zgušnjivač kod nas je pektin. Voće koje sadrži najveću količinu pektina su dunje, šipurak, borovnice, limun i pomorandže. Pektin je po hemijskom sastavu pektininska kiselina i nosi broj E-440.
Po hemijskom sastavu, želatin predstavlja hidrolizat proteina kolagena koji se dobija iz različitih tkiva životinjskog porekla. Najčešće se dodaje u sladoled, kolače i razne mlečne proizvode.
U nastavku vam donosimo listu svih zgušnjivača koji se mogu naći u proizvodima
Zgušnjivači 1
E 400 alginična kiselina
E 401 Na alginat
E 402 K alginat
Zgušnjivači 2
E 403 amonijum alginat
E 404 Ca alginat
E 405 propilen glikol alginat
Zgušnjivači 3
E 406 agar
E 407 karaginan
E 410 locust besn gum
Zgušnjivači 4
E 412 guar guma
E 413 fragakant
E 414 akacija-bagrem
E 415 ksantin guma
Zgušnjivači 5
E 440a pektin
E 440b amidizovani pektin
Zgušnjivači 6
E 460 celuloza
E 461 metil celuloza
E 463 hidroksipropil celuloza
E 464 hidroksipropil metil celuloza
E 465 metil etil celuloza
E 466 Na karboksimetil
Zgušnjivači 7
E 1401 skrob tretiran kiselinom
E 1403 izbeljeni skrob
E 1404 oksidovani skrob
Zgušnjivači 8
E 1410 mono skrob fosfat
E 1411 diskrob fosfat/NMP
E 1412 diskrob fosfat/POC
Zgušnjivači 9
E 1413 fosforizovani diskrob fosfat
E 1414 acetilizovani diskrob fosfat
E 1420 acetat skroba
Zgušnjivači 10
E 1422 acetilizovan diskrob adipat
E 1440 hidroksipropil skrob
E 1442 hidroksil diskrob fosfat
E 1450 Na-oktantil sukcinat