Aditivi od A do Š - Zgušnjivači04.07.2015.

Aditivi od A do Š - Zgušnjivači

Sredstva za zgušnjavanje, kao dodaci hrani imaju ulogu želiranja i povezivanja sastojaka u tečnim namirnicama kao što su supe, pudinzi, kremovi, mlečni proizvodi, sladoledi, voćni jogurti, čokolade sa filom. Ima ih u i skoro svim vrstama peciva, zaleđenim picama, hlebu.

Veliki problem kod aditiva je što su njihov sadržaj i količina istaknuti samo na deklaracijama pojedinačno upakovanih proizvoda. Prema mišljenju stručnjaka, najveći problem je kontrola ovih aditiva u pekarskoj industriji. Najbolji primer su krofne, koje kad se prave u kućnoj radinosti budu sveže samo jedan dan, dok u pekarama na svežini ne gube i do tri dana, zahvaljujući velikoj količini aditiva koji im se dodaju.

Skrob je najstariji i najpoznatiji zgušnjivač, Skrob koji se nekad dodavao hrani poticao je iz žitarica, dok se danas koriste razni poluproizvodi modifikovanih skrobova, koji se dobijaju ternmičkim i hemijskim tretiranjem čistog skroba. Skrob je rastvorljiv na višoj temperaturi, gde utiče na bubrenje, apsorpciju i vezivanje vode. Čist skrob je vrsta ugljenih hidrata koji se nalazi u namirnicama najčešće konzumiranih u našoj kuhinji, kao što su pšenica, kukuruz, pirinač, krompir i ostale. Čistog skroba nema među aditivima koji nose oznaku E, dok se modifkovani nalazi u rasponu od E – 1400 do E – 1500. Najveći oprez treba imati prema modifikovanim skrobovima koji sadrže fosfate. Njihova upotreba najintenzivnija je u pekarskoj industriji, kao zamena za masnoće. Prema istraživanjima, konzumiranje fosforne kiseline u velikim količinama moge uticati na smanjenje koštane mase, kao i na hiperaktivnost kod dece. Njihove E oznake su E-1410, E-1412 i E-1413.

Drugi najpoznatiji zgušnjivač kod nas je pektin. Voće koje sadrži najveću količinu pektina su dunje, šipurak, borovnice, limun i pomorandže. Pektin je po hemijskom sastavu pektininska kiselina i nosi broj E-440.

Po hemijskom sastavu, želatin predstavlja hidrolizat proteina kolagena koji se dobija iz različitih tkiva životinjskog porekla. Najčešće se dodaje u sladoled, kolače i razne mlečne proizvode.

U nastavku vam donosimo listu svih zgušnjivača koji se mogu naći u proizvodima

Zgušnjivači 1

E 400 alginična kiselina

E 401 Na alginat

E 402 K alginat

Zgušnjivači 2

E 403 amonijum alginat

E 404 Ca alginat

E 405 propilen glikol alginat

Zgušnjivači 3

E 406 agar

E 407 karaginan

E 410 locust besn gum

Zgušnjivači 4

E 412 guar guma

E 413 fragakant

E 414 akacija-bagrem

E 415 ksantin guma

Zgušnjivači 5

E 440a pektin

E 440b amidizovani pektin

Zgušnjivači 6

E 460 celuloza

E 461 metil celuloza

E 463 hidroksipropil celuloza

E 464 hidroksipropil metil celuloza

E 465 metil etil celuloza

E 466 Na karboksimetil

Zgušnjivači 7

E 1401 skrob tretiran kiselinom

E 1403 izbeljeni skrob

E 1404 oksidovani skrob

Zgušnjivači 8

E 1410 mono skrob fosfat

E 1411 diskrob fosfat/NMP

E 1412 diskrob fosfat/POC

Zgušnjivači 9

E 1413 fosforizovani diskrob fosfat

E 1414 acetilizovani diskrob fosfat

E 1420 acetat skroba

Zgušnjivači 10

E 1422 acetilizovan diskrob adipat

E 1440 hidroksipropil skrob

E 1442 hidroksil diskrob fosfat

E 1450 Na-oktantil sukcinat