Aditivi od A do Š - Aromatici03.07.2015.

Aditivi od A do Š - Aromatici

Aromatici su dodaci hrane koji pojačavaju ukus namirnica i na taj način „teraju“ ljude da više jedu. Najčešće je sadržan u sušenim, zaleđenim ili termički obrađenim proizvodima. Među aromaticima najviše se ističe glutamat iz biozačina, koji izaziva glavobolje, tj. „sindrom kineskog restorana“ zbog velikih količina glutamata u tim jelima. Glutamat se proizvodi fermentacijom melase iz šećerne repe ili šećerne trske i skroba.

Količina dodanih glutamata u industrijski priređenoj hrani kreće se u rasponu 0,1 do 0,8%, što zavisi od zemlje. Odrasli Evropljani dnevno unose u proseku ne više od 1 g glutamata ako pojedu manje od kilogram hrane začinjene na taj način, a kod Kineza su količine glutamata dvostruko više. 

Sindrom kineskog restorana ne predstavlja vrstu hemijskog trovanja hranom, već je to više reakcija preosetljivosti na mononatrijum glutamat (MSG), začin koji se često koristi u kineskoj kuhinji. Kod osetljivih ljudi, mononatrijum glutamat može uzrokovati napetost lica, bolove u grudnom košu i peckanje po telu. Inače, količina koja može izazvati te simptome razlikuje se od osobe do osobe u velikoj meri. Procenjuje se da oko 1-2% stanovništva doživi ovaj sindrom, ali ne postoje klinički dokazi koji tome idu u prilog.

Inače, pored slatkog, kiselog, gorkog i slanog ukusa, ukus koji se dobija od prirodnog ili dodatog MSG-a, naziva se „umami. Glutamat se najčešće nalazi u hrani poput mesa, ribe, živine i povrća. Ima ga i u  proizvodima kao što su kocke za supu, supe i sosovi.

Postoje četiri vrste aromatika:

Aromatici 1
E 621 mono Na L – glutamat
E 622 mono K L – glutamat
E 623 Ca di L – glutamat
E 624 mono amoniju L – glutamat
E 625 Mg di L – glutamat

Aromatici 2
E 620 L – glutaminska kiselina
E 626 – gvanilična kiselina
E 627 di Na – gvanilat
E 628 di K – gvanilat

Aromatici 3
E 630 – inozinska kiselina
E 631 di Na – inozinat
E 632 di K – inozinat
E 633 di Ca – inozinat

Aromatici 4
E 634 Ca 5 – ribonukleotid
E 635 di Na 5 – ribonukleotid
E 636 – maltol
E 637 – etil maltol