Aditivi od A do Š - Antioksidansi04.07.2015.

Aditivi od A do Š - Antioksidansi

Veštački ili sintetički antioksidansi su vrsta materija koja ima za cilj sprečavanje ili usporavanje oksidacije hrane u dodiru sa vazduhom, s razlogom da hrana ne pocrni ili ne užegne. Dodaju se namirnicama u industrijskoj proizvodnji kako bi se sprečio proces oksidacije i propadanja hrane. Oni nemaju sposobnost da utiču na već započeti proces oksidacije, kao ni da ga spreče, već jedino mogu da ga odlože, pa se tako produžava rok trajanja hrane. 

Masovnija upotreba veštačkih antioksidanasa započeta je pre pola veka. Od samog pojavljivanja ovih dodataka u industriji hrane, vođene su rasprave o njihovoj štetnosti ili korisnosti po zdravlje ljudi. Za neke se tvrdi da su štetni, ali i pored toga nikada nisu povučeni iz upotrebe.  

Ovi aditivi nose oznaku E u rasponu od 300 do 321. E 300 je askorbinska kiselina i ona nema  štetnog delovanja na ljudski organizam. Antioksidansi od E 310 do 312 su galati, koji su manje štetni. Dodaju se skoro svim jestivim masnoćama kao što su supe, začini, grickalice, žvake, sladoledi i mogu izazvati kod osetljivih osoba umor, malaksalost, glavobolju i kožne iritacije, a kod nekih čak i alergijsku reakciju. 

Dodatak koji nosi oznaku E 300, odnosno askorbinska kiselina, dodaje se u gotovo sve pekarske proizvode. 

Postoje dve vrste antioksidanasa koji su dozvoljeni u namirnicama:

• Pravi antioksidansi - nordihidrogva-jaretna kiselina, galati, dodecilgalat, etilgalat, butilhidroksianisol, oktigalat  i vitamin E (tokoferol).

•  Sinergisti – materije koje imaju za cilj da pod određenim uslovima pojačavaju dejstvo antioksidirajućih sredstava u hrani. To su uglavnom organske kiseline, kao što su limunska, vinska, maleinska, fumarna, mlečna, sirćetna i askorbinska (vitamin C), kao i neorganske kiseline - fosforna.

U nastavku je prikazan spisak svih antioksidanasa koji postoje u prehrambenoj industriji

Antioksidansi 1

E 320 BHA – butilizovan hidroksianizol
E 321 BHT – butilizovan hidroksitoluen
E 1102 glukozan oksidaza

Antioksidansi 2

E 310 propil galat
E 311 okti galat
E 312 dodeoil galat

Antioksidansi 3

E 306 tokoferol – vitamin E
E 307 alfa tokoferol
E 307 gama tokoferol
E 309 delta tokoferol

Antioksidansi 4

E 300 L – askorbinska kiselina - vitamin C
E 301 Na L – askorbat
E 302 Ca L – askorbat
E 304 6 – palmitoleik vit. C