Zbog čega nastaju hormonalni poremećaji?21.04.2016.

Zbog čega nastaju hormonalni poremećaji?

Čak do 60 procenata ženske populacije u svetu pati od predmenstrualnog sindroma. Pored toga, veliki broj žena pati od niza problema koji su u bliskoj vezi s ranom menopauzom. Nešto ozbiljno se događa. Nauka dokazuje da ceo niz faktora iz života utiče na balans hormona u organizmu.
 
Prema naučnim istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama, a ponekad čak i pre, povremeno ne ovuliraju tokom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije se ne stvara hormon progesteron. Usled nedostatka ovog hormona narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. 

Simptomi nedostatka progesterona su najčešće hronični umor, opadanje kose, valovi vrućine, nesanica, neredovna menstruacija, neplodnost, usporeni rad metabolizma, glavobolja i migrena, gojenje, žudnja za slatkišima, promene raspoloženja, depresija, vrtoglavica, loša koncentracija, smanjen libido, rak maternice, policistični jajnici, miomi i gubitak koštane mase.

Stres i loša ishrana mogu poremetiti harmoniju progesterone, a samim tim i ovulaciju. Jer kada ovulacija izostane, u organizmu se javlja manjak progesterone, a zbog njegovog nedostatka smanjuje se stvaranje antistresnih hormona. Dalje, njihov nedostatak još više pogoršava stres i na taj način se stvara začarani krug. 

Da biste se izvukli iz ovog začaranog kruga, ključna je pravilna dijagnostika. Hormoni su veoma kompleksna stvar i često se dešava da mnoge bolesti imaju slične simptome. Prema savetima lekara, najčešće se radi analiza krvi kako bi se ustanovio nivo hormona u organizmu. Konvencionalno lečenje hormonskih poremećaja uključuje ponekad i lečenje sintetizovanim hormonima, što može imati rizik za zdravlje. Objavljena je naučna studija koja otkriva da redovna upotreba sintetskih hormona uzrokuje kardiovaskularne bolesti i rak kod žena. Zbog toga se sve više žena okreće prirodnom načinu uklanjanja predmenopauznih i menopauznih tegoba. 

Alternativno lečenje hormonskih poremećaja najpre se zasniva na kompletnom poboljšanju kvaliteta života. Treba obratiti pažnju na pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, smanjiti količinu stresa i što više odmarati.