Povećajte fizičku snagu uz pomoć čokolade08.11.2016.

Povećajte fizičku snagu uz pomoć čokolade

Dodavanjem samo male količine tamne čokolade u ishranu tokom perioda intenzivnih treninga, može se povećati fizička izdržljivost, pokazuje studija sportskih nutricionista. Već duže vreme, tamna čokolada se preporučuje kao zdrava poslastica, sa velikim pozitivnim uticajem za srce i mozak. Većina ovih istraživanja je fokusirana na ulogu supstance koja se zove epikatehin, a koja se nalazi u kakau. Crna čokolada je generalno bogata epikatehinom, mada količina varira u zavisnosti od procesa proizvodnje. Rezultati koje je objavio„Journal of Neuroscience“ pokazuju kako epikatehin poboljšava protok krvi u mozgu, posebno u kombinaciji s dodatnom fizičkom aktivnošću.

Uloga epikatehina je da podstakne ćelije da se putem krvnih sudova oslobode viška azotnog oksida, supstance koja ima višestruki uticaj na organizam. Azotni oksid blago povećava širenje vena i arterija, poboljšava protok krvi, kao i srčane funkcije. Takođe, podstiče da ćelije uzimaju više šećera iz krvi, što im pruža dodatnu energiju kao i bolji protok kiseonika.

Profesionalni sportisti već duže vreme traže prirodan način kako da povećaju nivo azotnog oksida u krvotoku. U tom domenu, relativno malo pažnje je posvećeno tamnoj čokoladi kao prirodnom načinu da se poveća nivo azotnog oksida, ponajviše iz predrasuda da će se konzumiranjem čokolade povećati telesna masa.

Ali istraživači Kingston Univerziteta u Engleskoj utvrdili su da tamna čokolada može biti snažan pojačivač fizičke snage, ako se pažljivo dozira. Nova studija, koja je objavljena u časopisu The Journal of the International Society of Sports Nutrition“, vršila je testiranja nad osam sportskih biciklista. Njihov zadatak je bio da unesu 40 g tamne čokolade dnevno, a pre toga su im urađena potrebna laboratorijska ispitivanja sposobnosti i potrošnje kiseonika.

Druga grupa biciklista unosila je 40 g bele čokolade dnevno. Ispitivanja su trajala dve nedelje, a rezultati su pokazali da je grupa koja je konzumirala tamnu čokoladu ostvarila bolje vremenske rezultate od druge. Naučnici su utvrdili da je idealna doza tamne čokolade tokom fizičkih priprema oko 40 grama dnevno. Nivo kakaa i epikatehina varira od čokolade do čokolade a naša preporuka je Schogetten tamna čokolada dokazanog nutritivnog kvaliteta.