„Oni dani“ – spas je u biljnoj čokoladi11.11.2016.

„Oni dani“ – spas je u biljnoj čokoladi

Ima dana u mesecu, drage dame, kada vam nije ni do čega, kada biste sklupčane, zbog bolova, nelagode i teskobe, poželele da izađete iz svoje kože. Tada posežete za svime što vam je pri ruci, samo da nestane, prestane, jednostavno da ne postoji taj osećaj koji vas iz meseca u mesec parališe.

Tamna čokolada u toj situaciji je spas, jer opuša telo, ali u kombinaciji sa lekovitim travama, čini čuda. Naime, švajcarski poslastičar po imenu Mark Vidmer, iz Lucerna, napravio je biljnu čokoladu koja može prilično da ublažiti menstrualne bolove kod žena. Sastojci ovog slatkog i lekovitog zadovoljstva su 17 švajcarskih planinskih trava zajedno sa 60 procenata kakao mase, koje pomažu u ublažavanju menstrualnih bolova.

Tvorac ove lekovite kombinacije na ideju je došao pre tri godine, a inspiracija su mu bili lokalni biljni čajevi za različite vrste tegoba. Dosta vremena provodio je s travarima, učeći o blagodetima planinskih lekovitih biljaka i tražeći način kako da ih stopi sa tamnom čokoladom. Kako su iskustva pokazala, nivo bola smanjen je prilično, a raspoloženje poboljšano.

Kako biste same sebi pomogle, a u isto vreme se počastile, donosimo vam krajnje jednostavan recept, koji će vam tokom ciklusa biti najbolji saveznik.

Prvi korak je da pri ruci imate kvalitetnu tamnu čokoladu, koja je osnov ovog napitka (naša preporuka je Schogetten tamna čokolada). Sledeći korak – mleko. Može biti kravlje, kozije, bademovo, pirinčano, kokosovo, kako god želite. I na kraju mešavina sušenih lekovitih trava. Iako svaka lekovita trava ima terapeutska svojstva, u ovom slučaju neka to budu hajdučka trava, virak i žalfija.

Recept za dve osobe:

 

Priprema:

Mleko i lekovito bilje stavite u posudu i lagano zagrejte na šporetu. Vodite računa da vam mleko ne provri. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite tako desetak minuta. Procedite mleko od lekovitih trava. Proceđenoi mleko ponovo sipajte u posudu i dodajte izmrvljenu tamnu čokoladu. Lagano zagrejte sve dok se čokolada ne otopi, vodeći računa da ne provri.