Lečite se belim lukom i limunom kao tibetanski monasi29.04.2015.

Lečite se belim lukom i limunom kao tibetanski monasi

Tibet je poznat kao zemlja sa jednim od najstarijih medicinskim sistema, koji se u lečenju prvenstveno oslanja na prirodu i biljnu apoteku. Tako je recept za tibetanski lek od belog luka i limuna, a kojim se leče mnoga oboljenja, pronađen u jednom starom tibetanskom manastiru, ispisan na glinenim pločicama. Pretpostavlja se da je ovaj lek za dug vek zapisan pre više od 2000 godina. 

Osim toga što uspešno čisti krvne sudove, ovaj lek poboljšava elastičnost krvnih sudova (sprečava pucanje krvnih sudova a samim tim i izliv krvi). Takođe sprečava infarkt srca, moždani udar i anginu pektoris. Njegova blagotvorna svojstva pokazala su se i kod sprečavanja nastanka tumora, poboljšanja vida, snižavanja holesterola i sveukupnog podmlađivanja organizma.


 

Priprema

300 grama belog luka i 1 kilogram limuna sa korom, sitno samleti. Nakon toga staviti da proključa 1,5 l vode a onda smanjiti vatru i dodati samleveni beli luk i limun pa poklopiti posudu. Na laganoj vatri ovu smesu prokuvati 14-15 minuta, nikako duže od toga. Zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Gotov tibetanski lek treba sipati i čuvati u poklopljenoj staklenoj posudi, najbolje tegli.

Lek uzimati na prazan stomak svakoga jutra i to 0.5 dl, tokom 25 dana. Posle toga obavezno napraviti pauzu od deset dana a onda ponoviti postupak do poboljšanja zdravstvenog stanja. Nakon toga prestati sa upotrebom leka. 

Obavezno je strogo se pridržavati dnevne doze leka i pauze od deset dana između dve kure. Nakon izlečenja, lek uzimati samo ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja. Zdrave osobe koje se odluče da lek uzimaju radi poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja treba da primenjuju samo jednu do dve kure godišnje i to dva puta, sa pauzom od šest meseci između.  

Na osnovu ovog drevnog recepta osmišljen je takođe i eliksir za pomlađivanje organizma. Priprema se tako što se sitno nasecka deset glavica belog luka I pomeša sa 1 kg meda I sokom od 10 limuna. Pripremljenu smesu ostavlja se u tegli, poklopljena, da odstoji osam do deset dana. Nakon toga, uzima se po jedna supena kašika ovog prirodnog eliksira dva puta dnevno, ujutru na prazan stomak i uveče, pre poslednjeg obroka.