„Dobrim“ mastima protiv „loših“ masti26.04.2015.

„Dobrim“ mastima protiv „loših“ masti

Dobro poznata činjenica je da je organizmu potrebna određena količina holesterola kako bi pravilno funkcionisalo. Međutim, problem nastaje kod visokog nivoa „lošeg“ holesterola u krvi, koji značajno može ugroziti zdravlje, povećati rizik od mnogih oboljenja, kao što su srčana oboljenja, visok krvni pritisak i moždani udar. Farmacija je ponudila veliki broj lekova, ali, s druge strane, tu je i priroda kao veliki saveznik u borbi protiv ovog problema.

Prvi na listi moćnih saveznika iz prirode, bez premca je hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje. Ovakvo maslinovo ulje zbog svojih svojstava povećava "dobar" (HDL) holesterol i snižava "loš" (LDL), i učestvuje u izgradnji dobro izbalansiranog sistema nivoa lipida. Uz povećan sadržaj prirodnih antioksidanata i drugih korisnih elemenata, pruža uravnotežen hemijski sastav. Sve ovo čini da je prvo na listi namirnica koje doprinose smanjenju holesterola u krvi. Stoga ga savremeni lekari sve više preporučuju zbog veoma lekovitih moći.

Možda znate, ali nije na odmet da ponovimo šta to maslinovo ulje izdvaja od ostalih masti. Životinjske masti sadrže pretežno zasićene masne kiseline, biljna ulja sadrže pretežno polinezasićene masne kiseline, dok maslinovo ulje sadrži uglavnom mononezasićene masne kiseline i do 83%. Oleinska kiselina je ključna komponenta maslinovog ulja a ona je mononezasićena masna kiselina. Jedan od prvih koraka na putu dobrog zdravlja je unos "nezasićenih" masnoća umesto "zasićenih". 

Kako biste uveli zdrave navike u ishranu i svoj holesterol držali na preporučenom nivou, umesto industrijskih ulja i masti, za salate i u kuvanju koristite ekstra devičansko maslinovo ulje. Dve supene kašike ovog “tečnog zlata” biće vam više nego dovoljne da svom srcu pružite najbolju negu. Istraživanje iz 2002. godine pokazuje da konzumiranje ove količine svakog dana smanjuje ukupni holesterol za osam procenata za šest nedelja.

Predlažemo vam jedan veoma jednostavan i efikasan recept za smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi. Pomešajte jednu kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja, jedan deciliter soka od paradajza, kašiku belog luka u prahu i kašiku iseckanog peršuna. Ovako pripremljen sok konzumirajte ujutru na prazan stomak, pet dana.

Ukoliko do sada niste promenili nezdrave navike u svakodnevnoj ishrani, statistički podaci će vas svakako navesti na razmišljanje da to učinite što pre. Naime, prema istraživanjima, od posledica bolesti krvnih sudova i kardiovaskularnih tegoba u Srbiji umre po jedna osoba na svakih pet minuta. Skoro polovina populacije u Srbiji ima povišen krvni pritisak, a jedni od glavnih uzročnika ovakvog alarmatnog stanja su stres kao i slaba briga o sopstvenom zdravlju, pre svega, nezdrava ishrana.

Zato, ne čekajte da bolest zakuca na vaša vrata, već kao i svaki drugi prirodni lek i ekstra devičansko maslinovo ulje počnite da koristite na vreme. Preventiva je ipak pola zdravlja.